College gemeente Oud-Beijerland weer voltallig nieuwe wethouders beëdigd

Redactie Hoeksch Nieuws
4 Min Read

nieuwe wethoudersOUD-BEIJERLAND – Met de benoeming en beëdiging van de heer drs. H. (Harry) van Waveren (BINT) en de heer drs. P.J. (Piet) van Leenen (SGP/CU) tijdens de raadsvergadering op dinsdag 1 september 2015 –de eerste na het zomerreces– is het Oud-Beijerlands college van burgemeester en wethouders weer voltallig. Zoals bekend, is Harry van Waveren de opvolger van Henk Kievit en neemt Piet van Leenen de plaats in van Johan van Buuren. De coalitiepartijen BINT, SGP-CU en CDA zijn blij met de komst van de twee ervaren politici. “Oud-Beijerland verdient goede bestuurders”, aldus CDA-fractievoorzitter Ad Valkenburg. Wethouder Ina van der Werf-Weeda (CDA) neemt in het resterende deel van de collegeperiode de rol van 1e locoburgemeester op zich.

Ervaring
De twee nieuwe wethouders brengen een schat aan politiek-bestuurlijke ervaring mee. Zo maakte Harry van Waveren (48) acht jaar deel uit van het college van gedeputeerde staten van provincie Zeeland en vervulde hij diverse ambtelijke (advies)functies op het gebied van ruimtelijke ordening. Piet van Leenen (67) werkte ‘levenslang’ bij schokdemperfabrikant Koni; de laatste jaren in de functie van financieel directeur. Ook was hij zo’n twintig jaar raadslid/fractievoorzitter voor de SGP. Daarnaast bekleed(t)de hij tal van bestuursfuncties op het terrein van zorg.

Vertrouwen
De fractievoorzitters Remco Veelenturf (BINT), Alma Vervelde (SGP-CU) en Ad Valkenburg (CDA) benadrukken dat met de beëdiging van de nieuwe wethouders wederzijds vertrouwen in elkaar wordt uitgesproken. Alma Vervelde: “Vertrouwen was, is en blijft de basis.” Over vertrouwen gesproken… dat heeft de coalitie in het nieuwe college. Belangrijk, vooral gelet op de (financieel-bestuurlijke) uitdagingen en –niet minder belangrijk- kansen die het gemeentebestuur nog te wachten staat.

Collegeprogramma
Een tussentijdse personele wijziging binnen het college betekent niet dat het voor de periode 2014-2018 vastgestelde collegeprogramma wordt losgelaten. Wel wordt de komende weken intensief overleg gevoerd over het in 2014 gesloten coalitieakkoord. De grote vraag is of en zo ja, in welke mate de afspraken haalbaar zijn door de financiële gevolgen van de zogenaamde meicirculaire, waardoor Oud-Beijerland minder geld van de Rijksoverheid krijgt. Wel zijn de drie partijen het hartgrondig met elkaar eens dat deze raadsperiode niet een periode moet zijn waarin alleen maar is bezuinigd. Remco Veelenturf: “Wij (lees: coalitiepartijen) doen onze uiterste best om onze verkiezingsbeloften, uitgeschreven in het coalitieakkoord en vertaald in het collegeprogramma, waar te maken. Ook al valt er in financieel opzicht niet aan te ontkomen om ‘water bij de wijn’ te moeten doen.” Kortom, het laat zich niet moeilijk raden wat de komende tijd het onderwerp tijd het onderwerp van de coalitie-gesprekken is!

Ontheffing
De raad stemde in met agendapunt ‘besluit ontheffing ingezetenschap voor één jaar’. Dit houdt in dat Harry van Waveren vooralsnog gewoon in Goes kan blijven wonen en niet naar Oud-Beijerland hoeft te verhuizen.

Portefeuilleverdeling
Hoewel het gebruikelijk is dat de portefeuilleverdeling tijdens de eerste collegevergadering officieel wordt vastgesteld, lijkt het aannemelijk dat deze in grote lijnen ongewijzigd blijft. Dit betekent dat Piet van Leenen en Harry van Waveren globaal de portefeuilles van hun voorgangers overnemen.

Druk
Terugblikkend op dinsdag 1 september… het was een drukke dag met een volle agenda voor de twee nieuwe bestuurders. Vooruitlopend op hun beëdiging was er ’s morgens een voorstelronde voor de ambtelijke organisatie, vervolgens een fotosessie voor website en gemeentegids, kennismaken en natuurlijk lezen, heel veel lezen. En dan, als sluitstuk van de dag én start van de nieuwe toekomst, de benoeming en beëdiging tijdens de raadsvergadering in bijzijn van familie en vrienden. Het leven als wethouder kan beginnen.


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.








Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.