Iepenziekte slaat toe in regio Hoeksche Waard

Redactie Hoeksch Nieuws
2 Min Read

IMG_9294Hoeksche Waard – Helaas slaat deze zomer, mogelijk in de hand gewerkt door de recente droge en soms erg warme periode, de iepenziekte weer flink toe in de regio. Vorige week werden er alleen al in ‘s-Gravendeel vier zieke bomen gevonden. Inmiddels duiken er op meer plekken zieke iepen op, ondermeer in de buurt van Heinenoord en langs de N217.

Eerder waren er al bomen gespot die al zo goed als kaal waren geworden, zoals een oudere iep in de buurt van de Heinenoordtunnel. Die is verleden jaar al ziek geworden. Langs de N217 tussen Puttershoek en Heinenoord staan momenteel zeker vier zieke bomen. In de praktijk zullen alle nu reeds ontdekte, zieke iepen het loodje gaan leggen. De iepenziekte is een uiterst besmettelijke ziekte, die vooral oudere iepen aan kan tasten. Jongere bomen (tussen de 10-25 jaar) zijn namelijk vaak resistente kweekvormen. De iepenziekte wordt veroorzaakt door een schimmel (Ophiostoma ulmi). Deze schimmel wordt overgebracht door de iepenspintkever. Als de boom eenmaal besmet is kan deze binnen enkele weken grotendeels verkleuren.
Eerst worden de bladeren geel en daarna kan in twee weken tijd bijna de gehele kroon bruin zijn. Om besmetting van andere iepen te voorkomen is het zaak om zo snel mogelijk zieke bomen te verwijderen. Wie in deze tijd dus een iep ziet staan die grotendeels gele of bruine bladeren heeft, of die al helemaal kaal is, kan dit het beste
meteen doorgeven aan de gemeente waarin hij/zij woont, of aan Groenbeheer Hoeksche Waard. Bomenwerkgroep Fraxinus Excelsior hoopt dat de nu ontdekte zieke iepen snel worden verwijderd en dat er volgend jaar resistente rassen worden terug geplant.


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.








Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.