Nieuw boek ‘Tussen olmen en knotten’ beschrijft ‘groene erfenis’

Redactie Hoeksch Nieuws
3 Min Read

zuid-beijerland-dorpsstraat-1920-a2 HOEKSCHE WAARD – Vanaf zaterdag 22 oktober is ‘Tussen ‘olmen en knotten’, het nieuwe boek van Arie Pieters verkrijgbaar. Het is een boek geworden met veel info over de oude en vooral landelijk erkende monumentale bomen in de Hoeksche Waard.

In Tussen ‘olmen en knotten’ worden unieke oude, monumentale bomen in de Hoeksche Waard beschreven. Daarnaast komt de ‘groene’ geschiedenis van de streek aan bod in het boek en tracht de auteur antwoord te geven op de vraag: Hoe ‘groen’ was de regio voor 1940? Arie Pieters, die zich vroeger als voorzitter en sinds begin 2015 als coördinator van de Hoeksche Waardse Bomenwerkgroep Fraxinus Excelsior al bijna vijftien jaar in de regionale bomen heeft verdiept, beschrijft tientallen monumentale bomen in Tussen ‘olmen en knotten’. Een aantal bijzondere bomen worden extra ‘uitgelicht’ in het boek, net zoals enkele van de inspirerende mensen, die de auteur tijdens zijn werkzaamheden voor de regionale bomenwerkgroep heeft ontmoet de achterliggende jaren. De Hoeksche Waard is nog vele tientallen prachtige oude, monumentale bomen rijk. Al deze unieke bomen zijn het waard om zolang mogelijk behouden te blijven en zijn sieraden voor het Nationale Landschap de Hoeksche Waard. Tussen ‘olmen en knotten’ bevat zo’n 70 foto’s. Een deel van deze foto’s laat de Hoeksche Waard zien tussen pakweg 1900 en 1940.

‘Een leven van eeuwen’

leilinden-boerderij-s-grav-1905-a1Arie Pieters schreef jaren geleden ook al eens een boekje over de oude bomen in de regio, getiteld ‘Een leven van eeuwen’. Met enige fantasie kan men dit boek de opvolger noemen, al zit er wel ruim vijftien jaar tussen de beide boeken. ‘Het boekje uit 2000 kon worden uitgegeven met dank aan het Gemeenschapsfonds van de Rabo

banken H.W. ‘Maar sindsdien is er veel gebeurd. Er zijn bijvoorbeeld unieke oude bomen ontdekt in de regio tijdens de afgelopen vijftien jaar, dus het was tijd om veel van die info eens bij elkaar te gaan voegen tot een nieuw boek. Met 130 pagina’s is dit ook bijna dubbel zo dik als ‘Een leven van eeuwen’, aldus de auteur. Naast veel info over bomen komen er ook tal van fraaie, historische plaatjes voorbij van de Hoeksche Waard tussen 1900 en 1940. Soms laten zulke oude foto’s en antieke ansichtkaarten hele verrassende beelden zien, zoals een straat in Numansdorp, die honderd jaar geleden vrijwel helemaal vol stond met oude leilinden. ‘Tussen ‘olmen en knotten’ is te koop via de Bruna te ‘s-Gravendeel en verder kan men het ondermeer bestellen via de uitgeverij, Mijnbestseller.nl en ook via de webwinkel van de Bruna. Prijs: 14,00 euro.


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.








Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.