Gemeente Oud-Beijerland reikt vrijwilligersspelden uit

Redactie Hoeksch Nieuws
5 Min Read

OUD-BEIJERLAND – Voor de veertiende keer werd op woensdag 7 december 2016 de Oud-Beijerlandse Vrijwilligersspeld (een gemeentelijke onderscheiding) uitgereikt. Op deze wijze brengt het gemeentebestuur zijn waardering voor de vele vrijwilligers tot uitdrukking. Uit de inzendingen koos de jury (onder leiding van wethouder Harry van Waveren) twee personen. Tijdens de Nationale Vrijwilligersdag op woensdag 7 december werd de Vrijwilligersspeld uitgereikt door de leden van de commissie Vrijwilligersspeld c.q. de juryleden. In bijzijn van familie, vrienden en collega’s werden de ‘winnaars’ in het gemeentehuis in het zonnetje gezet. Want…deze keer stonden zij in het stralende middelpunt.

Vrijwilligers

Wat zou een samenleving zijn zonder vrijwilligers? Over deze vraag wil het gemeentebestuur van Oud-Beijerland liever maar niet nadenken. En dat hoeft gelukkig ook niet! Want in Oud-Beijerland is namelijk een groot aantal vrijwilligers actief op velerlei terreinen. Zij helpen anderen, geven mantelzorg, doen mee aan verenigingsactiviteiten of vrijwilligerswerk op het gebied van sport, religie, onderwijs en zorg. Kortom, een niet onbelangrijk deel van onze inwoners doet actief mee aan de samenleving.

Onder het motto: ‘geen woorden, maar daden’ staan zij klaar voor hun medemens. Omdat zij als vrijwilligers weten dat sommige mensen het echt niet redden zonder een steuntje in de rug; weten dat mensen helemaal op kunnen fleuren als er iemand is die even tijd voor ze heeft, ze helpt en even tijd maakt om naar hun verhaal te luisteren.

Vrijwilligersspeld

De Vrijwilligersspeld is een (speciaal ontwikkelde) zilveren draagspeld, de symbolische ‘helpende hand’, en is bedoeld als erkenning, promotie en ondersteuning van het vrijwilligerswerk, het geven van een positieve stimulans aan het vrijwilligerswerk en het tot uitdrukking laten komen van waardering voor vrijwilligers.

Jury

Inwoners, verenigingen of organisaties kunnen zelf vrijwilligers en/of projecten voor de Vrijwilligersspeld nomineren, maar de uiteindelijke keuze voor de winnaars wordt door de door het college benoemde jury gemaakt. De juryleden zijn inwoners van Oud-Beijerland, hebben kennis van de Oud-Beijerlandse samenleving en het vrijwilligerswerk en zijn onafhankelijk.

Dit jaar bestond de jury uit de heer Frans Kraan, mevrouw Els van Gemeren, mevrouw Marita Verkaik en juryvoorzitter wethouder Harry van Waveren.

Als het gaat om het organiseren van de verkiezing, verzorgen van de publiciteit, verzamelen van de nominaties en verslaglegging is een belangrijke rol weggelegd voor Welzijn Hoeksche Waard.

Nominaties

De nominaties laten ook dit jaar het beeld zien van personen en organisaties die zich, op geheel eigen wijze en met tomeloze inzet en enthousiasme, volledig belangeloos inzetten voor de Oud-Beijerlandse samenleving.

En de winnaars zijn…

De volgende twee vrijwilligers ontvingen de onderscheiding uit handen van wethouder Van Waveren:

Mevrouw Jenny Witteveen (op persoonlijke titel)… voor haar inzet in brede zin voor de leefbaarheid in Oud-Beijerland. Zo steekt zij veel tijd in het bezoeken van mensen die wat extra aandacht en ondersteuning nodig hebben (ter ondersteuning van de mantelzorg). Ook zet zij zich in voor verenigingen, organisaties, goede doelen en de kerk.

De heer J.A.C. van Egeraat (Parochie De Heilige Familie)… wordt als voorbeeld gezien van hoe je je als vrijwilliger in brede zin voor de samenleving kunt inzetten. Naast zijn activiteiten voor de kerk (al meer dan 45 jaar), mag ook de zorg op zijn inzet rekenen. Zo is hij twaalf jaar voorzitter geweest van De Zonnebloem en is hij nog steeds actief voor deze organisatie als beheerder van de website. Daarnaast was hij ook actief als vrijwilliger bij de Egmonsthof.

Voor het projectonderscheiding viel de keuze op:

Buurtpreventie Zeeheldenwijk… geeft een impuls aan de inzet voor de veiligheid in eigen omgeving. Het project is gericht op het vergroten van de leefbaarheid en veiligheid in de wijk. Buurtpreventie zorgt voor meer betrokkenheid met de eigen woonomgeving en staat dicht bij de mensen in de wijk. De jury wil haar waardering uitspreken en ziet dit ook als stimulans voor andere initiatieven op het gebied van buurtpreventie en veiligheid.

Waardering

De gemeente kent aan deze onderscheiding een groot belang toe. Zij wil dan ook benadrukken dat met de uitreiking van de Vrijwilligersspeld niet alleen die mensen worden gewaardeerd die de speld ook daadwerkelijk ontvangen. Maar wil hiermee aangeven dat alle inzet van vrijwilligers onbetaalbaar en van grote waarde is voor de Oud-Beijerlandse samenleving en dat zij initiatieven op dit gebied van harte ondersteunt en toejuicht.


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.








Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.