Meerdere e-bike diefstallen in Oud-Beijerland en ‘s-Gravendeel

Redactie Hoeksch Nieuws
5 Min Read

Oud-Beijerland / ‘s-Gravendeel –  Zaterdag 14 januari In een tijdsbestek van nog geen 2 uur  (tussen 14 en 15 uur) zijn er in het centrum van Oud-Beijerland (Veilingpassage en Bierkade) een viertal e-bikes weggenomen….twee zelfs tegenover de viskraam…

Ook in ‘s-Gravendeel was het raak en werdt een e-bike gestolen. 

Heeft u iets gezien van 1 van  deze diefstallen ? Bel de politie op 0900 8844

11 tips om te voorkomen dat je e-bike gestolen wordt

 

Fietsdieven hebben het massaal op de e-bike gemunt. Naar schatting werden vorig jaar zo’n 25.000 elektrische fietsen gestolen, een recordaantal.  Hoe voorkom je dat jouw e-bike gestolen wordt? Lees deze tips goed door.

  1. Gebruik een tweede slot. Het kost dieven meer tijd om twee sloten te forceren en verkleint dus de kans op diefstal. Bovendien zijn veel dieven gespecialiseerd in één soort slot. Gebruik daarom twee (of drie) verschillende sloten, bijvoorbeeld een ringslot, een beugelslot en een kettingslot. Bekijk fietssloten in de ANWB Webwinkel.
  2. Zet dit tweede slot van je e-bike altijd aan frame én voorwiel aan de ‘wereld’ vast: een fietsenrek of brug bijvoorbeeld. Zo kan een dief de fiets niet meenemen naar een onopvallende plek om daar op zijn gemak het slot te forceren.
  3. Kies voor een slot dat voorzien is van een ART-keurmerk. De stichting ART, een initiatief van de ANWB, RAI en TNO, keurt alle sloten die in Nederland op de markt komen en geeft met sterren aan wat je van het slot mag verwachten. Opwww.goedopslot.nl vind je een actuele lijst met sloten. Goede fietssloten vind je in de ANWB Webwinkel.
  4. Maak je slot hoog en flexibel vast. Als het slot niet op de grond hangt, kan er minder makkelijk met stenen op worden geslagen; een bekende truc om sloten open te breken.
  5. Bij een kettingslot: wikkel de ketting een paar keer om de fiets en een paal. Ook hier geldt: maak het slot zo hoog mogelijk vast. Zo maak je het dieven met een betonschaar lastig, omdat ze de tang (of het uiteinde van de tang) niet op de vloer kunnen leggen om kracht te zetten.
  6. Heb je een beugelslot? Bevestig het slot dan nooit in het midden van het frame. De dief kan op die manier de fiets zelf als hefboom gebruiken, waardoor het slot open knalt.
  7. Zet je e-bike bij voorkeur in een bewaakte stalling. Vertrouw niet op het toezicht alleen, maar gebruik evengoed je slot(en)! Bekijk beveiligde fietsenstallingen opwww.veiligstallen.nl                                                              
  8. Geen bewaakte stalling in de buurt? Stal je fiets in het zicht, bijvoorbeeld tegenover een bus- of tramhalte. Dieven houden niet van pottenkijkers. Kies ook weer niet voor een plek met teveel voorbijgangers, want voorbijgangers kijken nauwelijks om zich heen en kunnen zelfs de bewegingen van een dief camoufleren.
  9. Ook als je e-bike thuis in een afgesloten garage of schuur staat, is het zaak om een slot te gebruiken. Mocht er worden ingebroken, dan zal het de dief aanzienlijk meer tijd kosten (en dus ontmoedigen) om de fiets mee te nemen.
  10. Heeft je e-bike een afneembaar display? Haal deze dan altijd van je e-bike af als je niet fietst. Zo is de e-bike niet meer als elektrische fiets te gebruiken. Ook andere onderdelen, zoals een accu of kilometerteller kun je er (voor zover dat gaat) beter vanaf halen.
  11. Is je e-bike ondanks deze tips toch gestolen? Doe aangifte en zorg dat je vantevoren zoveel mogelijk gegevens van je fiets hebt genoteerd. Denk aan het framenummer of de graveercode, slotnummer, merk, type en kleur van je fiets. Bij een nieuwe fiets staan de gegevens meestal op het aankoopbewijs. Je hebt deze informatie nodig als je aangifte gaat doen. Hier lees je wat je nog meer kunt doen als je e-bike gestolen is. 

 


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.








Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.
error: Deze inhoud is beveiligd tegen kopiëren