Lezing over de Eerste Wereldoorlog in ‘s-Gravendeel.

202

cq5dam.web.384.614-2‘s-Gravendeel. – Nederland was neutraal, maar de wereld stond in brand. Ook in ’s-Gravendeel lieten de oorlog, de mobilisatie, de vluchtelingen en schaarste diepe sporen na. Op 25 september geeft Will van Velsen, erelid van de Historische Vereniging ‘s-Gravendeel, van 19.30 uur tot 21.30 uur een lezing over dit boeiende onderwerp in de Bibliotheek ‘s-Gravendeel. Aan de hand van veel beeldmateriaal wordt duidelijk wat de gevolgen waren voor de bevolking van ’s-Gravendeel.

Vijf jaar lang oorlog, miljoenen doden, onvermogen en ontzetting. De Eerste Wereldoorlog heeft door heel Europa diepe sporen getrokken. Ook in ’s-Gravendeel  kwam de gewone bevolking in aanraking met vluchtelingen en armoede ten gevolge van de oorlog. Will van Velsen doorzocht meters  archiefmateriaal en vond genoeg stof voor een boeiende lezing. Zij schetst een levendig beeld van deze schokkende tijd.  Zij belicht de periode 1914 – 1918 zoals het in het dorp was. Verhalen en namen van echte Seuters passeren de revue. Haar presentatie wordt aangevuld door Geertje Wiersma, werkzaam bij de Bibliotheek Hoeksche Waard. Zij plaatst de lokale geschiedenis in het bredere kader van de Eerste Wereldoorlog.

Toegang: € 2,50 voor leden van de bibliotheek en de historische vereniging. Niet-leden betalen € 5,00. Wilt u de lezing bijwonen? Het is noodzakelijk om u vooraf aan te melden. Dit kan via www.debhw.nl, telefonisch via 078 – 673 35 11 in de bibliotheek.


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.