Bouw Nieuw Rustburg in Oud-Beijerland gestart

Redactie Hoeksch Nieuws
3 Min Read

IMG_3098OUD-BEIJERLAND – Een lange tijd van voorbereiding ging eraan vooraf, maar dinsdag 14 oktober was het zover: de officiële start van de bouw van locatie Rustburg! In bijzijn van diverse genodigden, toekomstige bewoners en overige belangstellenden verrichtten wethouder Ina van der Werf en Wilco van den Ban, directeur AM Zuidwest, de feestelijke handeling voor de bouw van achttien appartementen in het project Nieuw Rustburg … bestaande uit het leggen van een vloerplaat met behulp van een kraan.

Rustburg is bedoeld voor diverse doelgroepen… senioren (appartementen), starters (appartementen) en gezinnen (kadewoningen). Fase 2 – we hebben het dan wel over de toekomst – voorziet in nog meer grondgebonden woningen. Met deze aangepaste plannen is AM al druk bezig.

De woningbouwontwikkeling van de Rustburglocatie is met recht een zaak van ‘lange adem’. Overigens is dat niet ongebruikelijk in deze tijd. Bovendien is de Rustburglocatie (als grondpositie van De Wilgen Vastgoed) vanwege een reorganisatie in 2009 overgegaan naar AM.

In haar toespraak nam de wethouder haar luisteraars mee naar het verleden… naar 1893 om precies te zijn. Het jaar waarin dorpsgenoot Rien Taselaar opdracht gaf een café te bouwen aan de toenmalige rand van het dorp. En bij dit etablissement behoorde ook een fraai aangelegde theetuin. Het café kreeg de naam – je raadt het al – Rustburg.

De jaren verstrijken en in de loop der tijd veranderde veel… Rustburg: van café tot logement tot café annex discotheek. De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat veel Oud-Beijerlanders aan die laatste periode – we hebben het dan over de jaren ’80 en ’90 – niet bepaald goede herinneringen bewaren. Een felle uitslaande brand halverwege de jaren ’90 maakte het toenmalige pand rijp voor de sloop. De theetuin is jaren in gebruik geweest als jeu de boulesbaan van De Beijerse Worp. Na de sloop van de oude boerderij, vond deze vereniging onderdak in een tijdelijke accommodatie op locatie Rustburg. Eind 2010 verhuisde De Beijerse Worp naar hun nieuwe locatie in het Laningpark en niets leek de bouwkundige ontwikkeling van de Rustburglocatie meer in de weg te staan.

Na inspraakreacties in 2011 is een nieuw schetsplan door AM zodanig aangepast dat het bestaande trapveldje behouden blijft. Dit was een nadrukkelijke wens van de directe omgeving en daar is rekening mee gehouden. Vandaar dat er tijdens het planvormingsproces regelmatig is gecommuniceerd met de omgeving. Waar mogelijk is rekening gehouden met omwonenden. Voorbeelden zijn het behoud van het trapveld en het eiland. In oktober 2012 is het bestemmingsplan voor locatie Rustburg vastgesteld en is de omgevingsvergunning verleend.


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.








Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.
error: Deze inhoud is beveiligd tegen kopiëren