Nieuwe kans voor voormalige Bijlschool in Oud-Beijerland

Redactie Hoeksch Nieuws
3 Min Read

IMG_4183OUD-BEIJERLAND – Ooit sprak de Amerikaanse Martin Luther King de onsterfelijk geworden woorden: “I have a dream”. Hij is niet de enige. Ook ondernemer Ferenc van der Vlies uit Oud-Beijerland heeft een droom: het in oude staat (lees: jaren 30-stijl) terugbrengen van de voormalige Bijlschool. Met de officiële ondertekening van het koopcontract op maandag 16 februari 2015 komt de vervulling van deze droom binnen handbereik. Wethouder Johan van Buuren is enthousiast over het ambitieuze plan en maatschappelijk initiatief, waarbij het gebouw niet alleen een metamorfose ondergaat, maar ook een functie krijgt die voorziet in dagbesteding voor mensen met een maatschappelijke achterstand.

Bijlschool

Het is ontegenzeggelijk waar: de Bijlschool is een begrip in Oud-Beijerland. Generaties Oud-Beijerlanders gingen er naar school. Duizenden knikkers rolden over het schoolplein en talloze malen dreunden de tafels van 1 tot 10 door de klaslokalen. De eerste school ‘met de Bijbel’ in het dorp opende op 5 juli 1882 haar deuren. Met de start van de zomervakantie in 2003, precies 121 jaar later, viel de deur definitief in het slot en werd er geen les meer gegeven.

Huidige bestemming

Op dit moment wordt het voormalige schoolgebouw gehuurd door stichting Welzijn Hoeksche Waard en biedt onderdak aan het Tweede Handswarenhuis en Spulle Bulle. Na de officiële ondertekening van het koopcontract door de gemeente en de heer F. van der Vlies wordt het huurcontract opgezegd. De overdracht van het pand vindt uiterlijk op 1 mei 2015 plaats. Beide huurders moeten dus voor die tijd een nieuw onderkomen hebben. Voor hen is een alternatieve locatie aan de Jan Tooropstraat op het oog. Definitieve besluitvorming hierover vindt later plaats.

Omgeving

Het pand maakt onderdeel uit van een groter gebied rondom de oude Bijlschool, de zogenoemde Bijlschoollocatie. Samen met stichting ouderenhuisvesting Rotterdam (SOR) is de gemeente eigenaar van dit gebied (voormalige Jan Ligthartschool, voormalig postkantoor, twee woonpercelen en het clubgebouw van de Harmonie). Beide partijen voeren momenteel onderhandelingen over de herontwikkeling van de locatie. De voormalige Bijlschool is echter buiten de ontwikkellocatie gelaten en wordt nu dus verkocht.

Passend

De verkoop van het pand aan ‘buurman’ Van der Vlies betekent dat het oude schoolgebouw wordt gerenoveerd en gebruikt. “Hierdoor blijft het gebouw van kwalitatieve waarde voor het centrum. Daarnaast past het ook binnen ons beleid om gemeentelijk vastgoed af te stoten”, aldus wethouder Van Buuren. Voeg daarbij ook de toekomstplannen van de koper om het gebouw te exploiteren en de activiteiten in te gaan zetten met mensen die een tweede kans verdienen, waardoor mensen die een achterstand hebben opgelopen in de maatschappij een kans krijgen op werk in sport en bedrijf… en het is duidelijk dat het gemeentebestuur hier zeer positief tegenover staat en de nieuwe toekomst van de Bijlschool met vertrouwen tegemoet ziet.


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.








Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.
error: Deze inhoud is beveiligd tegen kopiëren