Concept fusieplan RSDHW en WHW-bedrijven ligt bij colleges van B&W en raden vijf Hoeksche Waardse gemeenten

Redactie Hoeksch Nieuws
3 Min Read

Schermafbeelding 2015-03-26 om 17.02.13HOEKSCHE WAARD – RSDHW en WHW-bedrijven gaan op 1 januari 2016 fuseren. Ter voorbereiding op deze fusie is een concept fusieplan voor de nieuwe organisatie geschreven. In de vergadering van 24 maart jongstleden hebben de colleges van burgemeester en wethouders van de gemeenten Binnenmaas, Cromstrijen, Korendijk, Oud-Beijerland en Strijen kennis genomen van het concept fusieplan. Ook de vijf gemeenteraden hebben het conceptplan ter kennisgeving ontvangen. Nadat de gezamenlijke ondernemingsraad (BOR) een advies heeft uitgebracht, zal het plan in april door de Colleges worden vastgesteld en zal het fusieplan dienen als onderlegger voor het formele verzoek tot instemming met de fusie in de gemeenteraden van mei. 

Fusie RSDHW en WHW-bedrijven 

Eind 2013/begin 2014 hebben de vijf gemeenteraden in de Hoeksche Waard het voornemen uitgesproken om tot een fusie van de Regionale Sociale Dienst Hoeksche Waard (RSDHW) en WHW-bedrijven over te gaan. Dit voornemen is ingegeven door de veranderende omstandigheden, waarbij vanaf 1 januari 2015 de Participatiewet van toepassing is. Een wet met ruimere taken en krappere budgetten.

De Regionale Sociale Dienst Hoeksche Waard (RSDHW) en WHW-bedrijven voeren beide namens de vijf Hoeksche Waardse gemeenten werkzaamheden uit, die vallen onder deze wet. Daarnaast hebben zowel RSDHW als WHW-bedrijven te maken met bedrijfskosten, zoals huisvesting, stafdiensten en ICT. Vanuit de vernieuwde wet, het oogpunt van samenwerking en kostenbesparing is een fusie van beide een logisch gevolg. De nieuwe organisatie krijgt daarmee voldoende slagkracht om de uitdaging de nieuwe Participatiewet biedt aan te kunnen gaan.

De gemeenteraden hebben eind 2013/begin 2014 ook besloten dat zij, na het inwinnen van de adviezen over dit voorgenomen besluit bij de besturen van de RSDHW en WHW-bedrijven en de betreffende Ondernemingsraden, een definitief besluit zouden nemen.

Kwartiermaker

Op 1 januari 2015 is Kwartiermaker Gerjan Beniers gestart met de voorbereidende werkzaamheden voor de fusie van de RSDHW en WHW-bedrijven. De Kwartiermaker is gevraagd het gehele fusieproces op te pakken.

Fusieplan

Op basis van de beschikbare informatie is het bijgaande fusieplan opgesteld, waarin de uitgangspunten voor het fusieproces en de fusieorganisatie globaal staat beschreven. Aansluitend aan het fusieplan wordt een ondernemersplan opgesteld, waarin een uitwerking van de fusieorganisatie is beschreven. Dit ondernemersplan zal rond de zomerperiode worden aangeboden aan de vijf colleges.

Het fusieplan is nu ter informatie aangeboden aan de gemeenteraden van Binnenmaas, Cromstrijen, Korendijk, Oud-Beijerland en Strijen. Het wordt op 14 april, inclusief het advies van de gezamenlijke ondernemingsraad (BOR), vastgesteld door de Colleges van B&W.

Vrijgeven fusieplan 

Besloten is om het concept fusieplan voor 1 april vrij te geven. Hiermee willen de Colleges van B&W de gemeenteraad in de gelegenheid stellen om zich voor te bereiden op een eerste inhoudelijke bespreking tijdens een gezamenlijke bijeenkomst van de vijf gemeenteraden op woensdag 22 april aanstaande.


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.








Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.
error: Deze inhoud is beveiligd tegen kopiëren