Laatste bloemrand 2015 ingezaaid in Hoeksche Waard door voormalig heemraad G.J. Schelling

Redactie Hoeksch Nieuws
3 Min Read

imageHoeksche WaardMet het inzaaien van de laatste bloemrand vindt een markering plaats van een periode waarin voormalig heemraad Schelling zich sterk heeft gemaakt voor een regionale akkerrandenregeling.
Vanaf 2016 gaat deze regionale regeling voor het akkerrandenbeheer onder het nieuwe stelsel van agrarisch natuurbeheer vallen en gaat het agrarisch natuurbeheer uitgevoerd worden door de Coöperatie Collectief Hoeksche Waard, ofwel gewoon CCHW.

De kleurrijke akkerranden in de Hoeksche Waard vormen al meer dan 10 jaar een visitekaartje voor het open landschap van de Hoeksche Waard. Voormalig heemraad Schelling is daarbij een goede pleitbezorger geweest voor het akkerrandenbeheer omdat de akkerrand ook als een prima buffer fungeert tussen gewas en oppervlaktewater en buffers zijn prima middelen om verontreiniging van het oppervlaktewater te voorkomen. Onderzoek, ook in opdracht van Hollandse Delta, heeft aangetoond dat het aanleggen van agroranden een positief effect heeft op de macrofauna in de sloot. Dit effect komt naar voren in het aantal soorten en/of de dichtheden van verschillende macrofaunagroepen, zoals kokerjuffers, vlokreeften, libellen, haften, wantsen en watermijten.

Het feit dat het randenbeheer in de Hoeksche Waard onder het agrarisch natuurbeheer komt te vallen, maakt nog niet dat we geen zorgen meer hebben hierover. Onduidelijkheid over voorschriften en regels in samenhang met het nieuwe Europese Landbouwbeleid en het optuigen van een nieuwe uitvoeringsorganisatie CCHW vragen nog om een grote uitdaging voor de streek. Zo ligt er een taak voor de financiering van een nieuwe regeling. Naast 50% EU-gelden dient de regio Hoeksche Waard net als haar partners provincie Zuid-Holland en waterschap 1/3 bij te dragen. Dat is een forse opgave voor de regio en betekent ook een groter bedrag dan het bedrag dat de gezamenlijke gemeenten de afgelopen jaren hebben uitgegeven voor de akkerranden.

De belangstelling van boeren om door te gaan met akkerrandenbeheer blijft groot ook binnen de nieuwe regeling.Het zou jammer zijn wanneer onze ambities niet gerealiseerd kunnen worden door onvoldoende regionale financiering. De regio is dan ook hard op zoek naar mogelijkheden van sponsoring. Voor de toekomst zal sponsoring, naast een bijdrage van de gemeenten, nodig blijven. Gelet op de doelstellingen van het randenbeheer kan dit passen binnen maatschappelijk verantwoord ondernemen van bedrijven en instellingen. En het mooie daarvan is: door de wijze van financiering betekent iedere euro uit de Hoeksche Waard, dat er 6 euro kunnen worden uitgegeven binnen de Hoeksche Waard.

Dus heeft u interesse in sponsoring van de nieuwe regeling dan kunt u dit melden via [email protected]


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.








Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.
error: Deze inhoud is beveiligd tegen kopiëren