Open Monumentendag in Oud-Beijerland

Redactie Hoeksch Nieuws
6 Min Read
Oude Raadhuis in Oud-Beijerland. - Foto: MS Fotografie

OUD-BEIJERLAND – Dat Oud-Beijerland een rijke cultuurhistorie kent, kan zelfs ‘vluchtige’ bezoekers niet ontgaan. Een groot aantal panden herinnert ons aan dit verleden. Wie kent ze niet, de oude monumenten die het karakter van het centrum van Oud-Beijerland zo typeren.

Oude Raadhuis in Oud-Beijerland. - Foto: MS Fotografie
Oude Raadhuis in Oud-Beijerland. – Foto: MS Fotografie

Neem bijvoorbeeld het monumentale en beeldbepalende Oude Raadhuis. En de statige herenhuizen langs de Vliet, bij de haven en de H.B.S.-laan, die ons in gedachten meenemen naar vroeger dagen waarin Oud-Beijerland economisch op de kaart werd gezet. ‘Kunst & Ambacht’ is dit jaar het thema van de (landelijke) Open Monumentendag op zaterdag 12 september 2015. Tussen 10.00 en 16.00 uur worden in Oud-Beijerland deuren van monumentale panden geopend, die normaal niet of nauwelijks toegankelijk zijn. Om 10.00 uur wordt de Monumentendag officieel en muzikaal geopend door het Koperkwintet van muziekvereniging de Bazuin vanuit het Oude Raadhuis.

Trots

Wethouder Piet van Leenen, die – zij het nog maar sinds kort – de monumenten(zorg) tot zijn portefeuille mag rekenen, is trots op de ‘zichtbare getuigen van het verleden’ in Oud-Beijerland. “Ze laten de continuïteit, maar ook de complexiteit van de geschiedenis zien. Ze leren ons over het verleden en het heden en vormen tegelijkertijd een inspiratiebron voor de toekomst. Monumenten dienen daarom gekoesterd te worden. Ik juich de jaarlijkse Open Monumentendag daarom van harte toe. Want hierdoor worden de belangstelling en waardering voor en de betrokkenheid bij monumenten vergroot.”

Garant

De openstelling van de vele monumentale panden en objecten, waaraan diverse instanties en personen hun medewerking verlenen, staat ook dit jaar weer garant voor een succesvolle Open Monumentendag. Een dag waarop ook de jaarmarkt wordt gehouden. Kortom: reden genoeg om voor zaterdag 12 september ruimte in de agenda te reserveren voor een bezoek aan Oud-Beijerland. 

Comité Open Monumentendag

Het Oud-Beijerlandse comité Open Monumentendag (waarvan naast de gemeente ook VVV Oud-Beijerland, Historische Vereniging Oud-Beijerland en Stichting Museum ‘Het Oude Raadhuis’ deel uitmaken) is er opnieuw in geslaagd een voor ‘elk wat wils’ programma samen te stellen voor deze tweede zaterdag in september!

Programma

Zaterdag 12 september is er tussen 10.00 en 16.00 uur een groot aantal monumentale panden/objecten te bezichtigen, waaronder – hoe kan het ook anders – het Oude Raadhuis. Ook kunt u de toren van de Hervormde Dorpskerk beklimmen. Kortom: zaterdag 12 september is een dag die ertoe doet in Oud-Beijerland!

Tijdens de Open Monumentendag openen de volgende monumentale panden hun deuren tussen 10.00 en 16.00 uur (tenzij anders aangegeven):

  • Het Oude Raadhuis (Waterstal 1). Rijksmonument uit 1622 waar ooit de rechterlijke macht zetelde. Stichting Museum ‘Het Oude Raadhuis’ heeft een expositie samengesteld over en rond de glas-in-lood ramen in het pand. ‘Groeten uit Oud-Beijerland’ is de titel van de film, samengesteld door de Historische Vereniging Oud-Beijerland die doorlopend wordt vertoond.
  • Nederlands Hervormde Dorpskerk (Kerkstraat). Rijksmonument uit 1567. Voor de kinderen is er een speurtocht in de kerk. Ook zijn de doopboeken in te zien. Er zijn muzikale optredens van diverse organisten op het Van Oeckelenorgel uit 1827. In de tuin van de kerk is een markt met oude ambachten (onder meer kaarsenmaker, boekbinder, zilversmid, klompen schilderen, glas graveren en tingieter).
  • Toren Dorpskerk (Kerkstraat). Rijksmonument uit 1604. Na beklimming van de steile traptreden prachtig uitzicht vanuit vier luiken. Kinderen tot 10 jaar mogen alleen met een begeleider naar binnen. Geopend van 10.00 – 12.00 en van 14.00 tot 16.00 uur.
  • Kerkgebouw Vrijzinnigen Nederland Hoeksche Waard (Beneden Molendijk 35). Gemeentelijk monument uit 1905. ’s Morgens heten de organisten u muzikaal welkom. Er is een diapresentatie ‘Buiten-gewone kunst’ en een expositie van kunstwerken. Geopend van 10.30 tot 16.30 uur.
  • Rooms Katholieke Kerk Antonius van Padua en begraafplaats (Karel Doormanstraat 51). Gemeentelijk monument uit 1866. De kerk en begraafplaats kunnen bezichtigd worden. Daarnaast is er een uitgebreide Iconen-tentoonstelling in het parochiecentrum met een doorlopende presentatie over de geschiedenis, betekenis en het maken van iconen. Om 14.00 en 15.00 uur treedt het Raadhuis Renaissance Consort op (met replica’s van oude muziekinstrumenten). Geopend tot 16.30 uur.
  • Galerie ‘De Verbeelding’ (Havendam 13). Gemeentelijk monument uit circa 1909. Fungeerde oorspronkelijk als woonhuis/opslag. Nu in gebruik als woning en galerie. Naast exposities is er ook een bijzondere collecte woonaccessoires en kleinmeubelen. Geopend vanaf 11.00 uur.
  • Greupkerk (Stougjesdijk 208). Gemeentelijk monument uit 1921. Bezichtiging kerk en verkoop 2ehands boeken. Ook wordt het orgel regelmatig bespeeld. Geopend tot 15.00 uur.
  • Vino d’ Amigo (Marktplein 6). Gemeentelijk monument uit 1836. Jarenlang heeft het pand dienst gedaan als zadelmakerij en vervolgens als woonhuis. Tegenwoordig is wijnbar en wijnhandel Vino d’ Amigo in het pand gevestigd. Geopend van 1100 tot 23.00 uur.
  • Entree voormalige HBS (HBS-Laan 16). Gemeentelijk monument uit 1920. Tijdens de openingstijden van 10.00 tot 12.00 en van 13.00 tot 16.00 uur wordt uitleg gegeven over het pand dat ooit werd gebouwd als Rijks Hogere Burgerschool, maar nu fungeert als appartementencomplex.

Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.








Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.