Symposium (digi)taalvaardig op alle fronten

Redactie Hoeksch Nieuws
2 Min Read

LaaggeletterdenNUMANSDORP – Wie niet goed kan lezen en schrijven heeft ook moeite met digitale vaardigheden en kan zich niet makkelijk staande houden in onze moderne samenleving. Dat leidt vaak tot eenzaamheid, uitsluiting, stress, gezondheidsklachten, gevoelens van schaamte en minderwaardigheid, werkeloosheid of schulden. In de Hoeksche Waard gaat het naar schatting om 6000 volwassenen die met deze problemen te maken hebben.

Om aandacht te vragen voor deze groep was er in de raadszaal in de gemeente Cromstrijen op donderdag 1 oktober een symposium over laaggeletterdheid. Onder regie van de Bibliotheek Hoeksche Waard kwamen tal van betrokken professionals uit de Hoeksche Waard samen om dit probleem gezamenlijk aan te pakken.

Doel van de het symposium was niet alleen om het probleem van laaggeletterdheid (niet goed kunnen lezen en schrijven) aan te kaarten, maar ook om in de vorm van een netwerk te komen tot een goede aanpak. Herkennen, doorverwijzen en bijspijkeren. Raadsleden, wethouder Paans, het Pact van de Hoeksche Waard, Rabobank Haringvliet, Humanitas, de regionale sociale dienst, logopedisten van Studievaart, gemeenteambtenaren, jeugdzorg en taalvrijwilligers waren onder meer aanwezig.

Naast wethouder Paans en tal van deskundigen en experts sprak ook ervaringsdeskundige Koos Vervoort op het symposium. Zijn relaas was aangrijpend en ontroerend: hoe hij niet kon lezen, dit jarenlang moest verbergen, zijn schaamte overwon en op 45-jarige leeftijd terugging naar school. Voor hem betekende dat een enorme bevrijding en het begin van een nieuw leven.

De bedoeling is dat in de komende tijd in de Hoeksche Waard een taalnetwerk wordt opgezet. Zodat mensen die minder (digi)taalvaardig zijn kunnen worden verwezen naar het taalhuis in de Bibliotheek Hoeksche Waard. Wie vragen heeft over laaggeletterdheid en verminderde (digi)tale vaardigheden kan contact opnemen met de Bibliotheek Hoeksche Waard of kijken op www.lezenenschrijven.nl. Bellen met 0800 023 44 44 kan ook.


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.








Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.