Geen randweg bij Klaaswaal, wel snelle upgrade van de Molendijk

Redactie Hoeksch Nieuws
3 Min Read

Molendijk - KlaaswaalCROMSTRIJEN – Hoewel het de beste oplossing is voor de verkeerssituatie in Klaaswaal, stelt het college van burgemeester en wethouders de gemeenteraad voor om niet zelfstandig een randweg Klaaswaal te realiseren. Uit het onlangs verschenen haalbaarheidsonderzoek blijkt dat de totale kosten voor de realisatie van deze nieuwe randweg niet te dekken zijn binnen de gemeentelijke begroting. De noodzaak tot een betere verkeerssituatie op de Molendijk in Klaaswaal erkent het college wel degelijk. Vandaar haar voorstel aan de gemeenteraad om hier substantiële en verkeersveilige maatregelen te treffen op de korte termijn. 

Uitkomst haalbaarheidsonderzoek

Het college bracht dit jaar met een haalbaarheidsonderzoek de financiële en planologische consequenties in kaart van de realisatie van de regionale randweg.  Het onderzoek gaf hen een integraal kostenplaatje, bestaande uit kosten voor de aanleg, grondaankoop en planologische procedures. Hieruit blijkt dat de totale realisatie een bedrag betreft van jaarlijks € 700.000,00 voor een periode van 30 jaar. Omdat er binnen de gemeentelijke begroting geen dekking is te realiseren voor deze kosten, stelt het college de gemeenteraad voor om niet over te gaan tot een zelfstandige realisatie van de randweg. In de resterende bestuursperiode wil zij graag onderzoek doen naar de cofinanciering met directe partners, zoals de provincie Zuid-Holland, het Waterschap Hollandse Delta en/of derden.

Tracé van de randweg

Het tracé van de oostelijke randweg loopt langs de oostzijde van zowel Klaaswaal en Numansdorp en loopt vanaf de kruising Smitsweg – Botweg tot de Energieweg in Numansdorp. Deze ontsluitingsweg zou ook een nieuwe ontsluiting bieden naar het industrieterrein aan de Industrieweg in Klaaswaal. Ook is er onderzoek gedaan naar een bypass Klaaswaal, vanaf de Rijksstraatweg via het Industrieterrein naar de Botweg. Eigen realisatie van deze optie is evenmin haalbaar.

Aanpak verkeerssituatie centrale as

Hoewel de realisatie van een randweg op korte termijn niet haalbaar is, stelt het college voor om de situatie op de Molendijk substantieel en verkeersveilig te upgraden. Aan de gemeenteraad richt zij in 2016 het verzoek om vergaande maatregelen te treffen om daarmee de verkeerssituatie op de centrale as sterk te verbeteren. Ook met dergelijke maatregelen zijn aanzienlijke bedragen gemoeid, maar met goedkeuring door de gemeenteraad, zijn deze wel in 2016 in te passen in de gemeentebegroting.

Besluitvormingsproces

Op dinsdag 24 november behandelt de Commissie Ruimtelijke en Beheerszaken het voorstel van de regionale randweg Klaaswaal. Op 15 december staat het op de agenda van de gemeenteraad. Vanaf donderdag 12 november zijn het voorstel en het bijbehorende haalbaarheidsonderzoek openbaar en te vinden via de gemeentelijke website.

U vindt het raadsvoorstel en bijbehorende onderzoek op http://cromstrijen.notudoc.nl/cgi-bin/homepage.cgi


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.








Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.