“Pro Hoeksche Waard” vraagt gemeenteraden om modern bestuur en een herindeling

Redactie Hoeksch Nieuws
4 Min Read

sohw-logoHOEKSCHE WAARD – “Wij roepen u op om niet in het verleden te blijven hangen, terwijl veruit de meeste inwoners van onze regio meegaan in de voortschrijdende ontwikkelingen.” “Wij vragen u niet te kiezen voor de korte termijn en/of uw eigen rol daarin, maar om nu een keuze te maken die voor toekomstige generaties de beste is”. Dit schrijft “Pro Hoeksche Waard” in een op maandag 23 november gepubliceerde oproep aan de leden van de gemeenteraden in de Hoeksche Waard.

De groep reageert met deze oproep op het verloop van de actuele discussie over de bestuurlijke toekomst. In de komende weken moeten de gemeentebesturen overeenstemming bereiken over een keuze tussen een versterkte samenwerking of de vorming van één gemeente, maar tot nu toe blijven de meningen sterk verdeeld.

Pro Hoeksche Waard is een informele groep inwoners van de Hoeksche Waard, die al sinds het referendum van 2003 ijvert voor een gemeentelijke herindeling. Tot de groep behoren oud-wethouders, vroegere leden van gemeenteraden, ondernemers en andere betrokken burgers, die op grond van hun ervaringen pleiten voor de vorming van één gemeente Hoeksche Waard.

In haar oproep wijst de groep nu op de ingrijpende veranderingen in de samenleving in de afgelopen tien jaar, die grote gevolgen hebben voor alle aspecten van ons leven en waarop veel instellingen zich al hebben aangepast, met uitzondering echter van de gemeenten. “In de wereld, dus ook in de Hoeksche Waard, is in het laatste decennium een totale vernieuwing van de samenleving waarneembaar. De komst van het internet, digitale technieken en sociale media heeft zichtbare gevolgen gehad voor onze kennis over alles wat er op de wereld gebeurt, hoe we met elkaar communiceren, hoe we onze inkopen doen en hoe we diensten afnemen van instellingen, waaronder de gemeenten”, aldus Pro Hoeksche Waard.

“Of we willen of niet: deze ontwikkelingen hebben invloed op ons gedrag, de kansen en de manier van werken. Bedrijven, instellingen en organisaties hebben hun werkwijze en organisatievorm daarop aangepast. Ook in de Hoeksche Waard hebben vele instellingen elkaar gevonden om goed te kunnen functioneren in de moderne tijd. Eén woningcorporatie, één bibliotheek, één welzijnsinstelling komen voort uit organisaties die een lange voorgeschiedenis kennen in eerdere kleine lokale organisaties.

De gemeenten zijn in deze veranderingen niet meegegaan. Op veel terreinen wordt er nog gewerkt zoals de hier genoemde instellingen dat voor hun eenwording deden: samenwerken. Dat betekende veel praten om het eens te worden over details. De gemeenten doen dat nu ook en zullen zich daarin herkennen. Met vijf afzonderlijke gemeenten actuele regionale vraagstukken als veiligheid, werkloosheid, industrievestiging, wmo, jeugdzorg, ouderenzorg, vergrijzing, vluchtelingenopvang, enz., enz. oplossen, kan niet meer in deze tijd. Meer dan 150 organisaties in de Hoeksche Waard opereren al op regionale schaal.”

Pro Hoeksche Waard doet een beroep op de leden van de gemeenteraden in de Hoeksche Waard om “de gemeentelijke organisatie er ook één van deze tijd te maken. Met de juiste mensen is dit één slagvaardige organisatie, met een duidelijke bestuurlijke structuur die voor een vitale Hoeksche Waard staat en die met behulp van de huidige mogelijkheden intensief contact heeft met bedrijven, organisaties en inwoners. De Hoeksche Waarders zijn meegegroeid met de eigenheid van deze tijd. We roepen de 35 gemeenteraadsfracties op om niet in het verleden te blijven hangen, terwijl veruit de meeste inwoners van onze regio meegaan in de voortschrijdende ontwikkelingen”, aldus de oproep.

De brief is op 23 november toegestuurd aan alle leden van de gemeenteraden in de Hoeksche Waard, met een afschrift aan de leden van Provinciale Staten van Zuid-Holland en het ministerie van Binnenlandse Zaken.


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.








Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.