Veel enthousiasme onder een stralend zonnetje met vrijwilligersactie NL DOET op De Peerdegaerdt in Strijen

Redactie Hoeksch Nieuws
6 Min Read

De jongste deelnemer is aan het schoffelen - NL Doet 2016 - De PeerdegaerdtStrijen – Een stralend zonnetje tezamen met een enthousiaste groep vrijwilligers maakten NL DOET op De Peerdegaerdt weer tot een groot succes. De vaste ploeg van De Peerdegaerdt kon rekenen op de hulp van verschillende vrijwilligers en leden van de rotaryclub HW-Binnenmaas om De Peerdegaerdt klaar te stomen voor de zomer.

De Peerdegaerdt is een landgoed in Strijen met een zorg- en activiteitenboerderij. De medewerkers geven op vernieuwende wijze vorm aan de instandhouding van het landgoed en willen hierbij een rol spelen op het gebied van welzijn in de eigen streek. Op De Peerdegaerdt is het voorjaar inmiddels in volle gang en loopt de eerste bloesem al uit.  «Prachtig om te zien, zeker in het stralende zonnetje. Gecombineerd met de vrolijk fluitende vogels hopen we alle deelnemers een mooie beleving meegegeven te hebben en we zien iedereen graag nog eens terug op een van de vele activiteiten op de Peerdegaerdt. ”, aldus Hèlen Sturm van De Peerdegaerdt.

Verslag van de NL DOET-dag op De Peerdegaerdt

De dag begon fris, maar wel met een heerlijk zonnetje dat de hele dag bleef stralen. Ideaal weer om de handen uit de mouwen te steken. De vrijwilligers werden ontvangen met een kopje koffie, waarna een introductie over De Peerdegaerdt volgde. Hierna vertelde Frans Jansen welke verschillende klussen die dag klaar lagen om op te pakken om vervolgens vol energie aan de slag te gaan met het terugsnoeien van de rozentuin in de Mien Ruys tuin, het snoeien van diverse struweeltjes, het opvullen van de takkenrillen en het verplaatsen van jonge fruitbomen. Na een ochtend hard werken, werd onder de warme zonnestralen genoten van een heerlijke biologische lunch om weer op kracht te komen voor het middagdeel. Het einde van deze geslaagde dag, waarin zichtbaar veel werk is verzet, werd afgesloten met het Peerdegaerdts dubbelsapje.

Vrijwilligerswerk

Snoeien rozentuin Mien Ruys - NL Doet 2016 - De PeerdegaerdtDe Peerdegaerdt kan niet zonder vrijwilligers. Per jaar werken vele vrijwilligers een paar duizend uur aan het behoud, beheer en de ontwikkeling van De Peerdegaerdt. Frans Jansen, de beheerder van de hoogstamboomgaard van De Peerdegaerdt zegt hierover «de inzet van vrijwilligers laat zich niet in geld en uren uitdrukken. Voor De Peerdegaerdt zijn vrijwilligersdagen zoals NL Doet een goede gelegenheid om met een grote groep mensen extra werk te verzetten. De vaste medewerkers en vrijwilligers komen hier normaal niet aan toe. Ook komen nieuwe mensen in contact met De Peerdegaerdt. We hopen natuurlijk dat deze mensen zo positief zijn dat ze vaker een dagje vrijwilligerswerk willen doen. De vaste ploeg van De Peerdegaerdt houdt altijd veel energie over aan de extra hulp die we tijdens dit soort dagen krijgen, waarbij De Peerdegaerdt zichtbaar opknapt.»

Ondersteuning vrijwilligerswerk door de Groene Motor

Naast de bijdrage vanuit het Oranjefonds heeft De Peerdegaerdt via de Groene Motor een bijdrage ontvangen om de vrijwilligersactiviteiten op De Peerdegaerdt verder te ondersteunen. De Groene Motor is een provinciaal programma dat vrijwilligerswerk in de leefomgeving stimuleert en ondersteunt. Het programma is ondergebracht bij het samenwerkingsverband Landschap & Erfgoed Zuid-Holland. De Groene Motor faciliteert diverse (regionale) netwerken, ondersteunt nieuwe initiatieven en coördineert de uitleen van gereedschap en verzekering van vrijwilligers.

Over deze bijdrage vertelt Hèlen het volgende: «We hebben gekozen om voor deze bijdrage cursussen te ontwikkelen en organiseren, zoals bijvoorbeeld de cursus “Opbouw en verjonging fruitbomen”. De eerste cursusdag op zaterdag 9 april richt zich op het uitbouwen van jonge en halfwas bomen, de tweede cursusdag op zondag 10 april gaat in op verjonging in de oude bomen. Verder zijn we nog een cursus ecologisch landschapsbeheer aan het ontwikkelen, de datum hiervoor maken we later bekend. Deze cursussen kunnen we dankzij de bijdrage van de Groene Motor aanbieden tegen een aantrekkelijke prijs en daarnaast willen we cursusdagen zelfs kosteloos aanbieden voor vrijwilligers die vaker actief zijn op De Peerdegaerdt. Tegenover elke 2 vrijwilligersdagen willen we 1 cursusdag kosteloos aanbieden. Mensen die hierin geïnteresseerd zijn kunnen contact met ons opnemen voor meer informatie over de mogelijkheden.»

Vooruitblik

Op De Peerdegaerdt staan weer veel uiteenlopende activiteiten gepland aankomend jaar. Naast de maandelijkse workshops Varkens Knuffelen, kunnen kinderen op Tweede Paasdag samen met hun ouders eieren van de rondlopende kippen en ganzen komen zoeken en verzorgt De Peerdegaerdt op 9 en 10 april een tweetal workshops voor het snoeien van fruitbomen. Op 30 april organiseert het landgoed De Peerdedag en 4 juni is het landgoed opengesteld en kan iedereen tijdens de Open Dag kennis maken met De Peerdegaerdt.


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.








Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.