5 lintjes in Strijen

Redactie Hoeksch Nieuws
4 Min Read

STRIJEN – Vorig jaar nog moest de Strijense burgemeester Aart-Jan Moerkerke werkeloos toezien hoe zijn collega’s wél lintjes mochten opspelden namens de koning. Dit jaar daarentegen moest hij aan de bak. Maar liefst vijf Strijenaren kregen op 26 april een koninklijke onderscheiding. 

KO_ZevenbergenRidder Zevenbergen

Van de vijf uit te reiken lintjes ontvangt mevrouw J.P. (Janneke) Zevenbergen-Herweijer (67) de hoogste onderscheiding. Zij krijgt dinsdag 26 april de versierselen opgespeld voor Ridder in de orde van Oranje-Nassau. En dat is niet voor niets. Haar inspanningen als vrijwilligster ten bate van de samenleving, sinds 1974, mogen er zijn. Twintig jaar lang (van 1974 t/m 1994) maakte zij als raadslid en wethouder deel uit van de gemeenteraad van Strijen.

Daarnaast was zij lid van de Landinrichtingscommissie Hoeksche Waard, voorzitter van de Stichting Rietgors, mede-initiatiefnemer en voorzitter van de natuurbeschermingsorganisatie Hoeksche Randen en oprichter en voorzitter van de Coöperatie Collectief Hoeksche Waard. Vooral vanwege haar activiteiten op het terrein van natuurbeheer heeft het Zijne Majesteit de Koning behaagd de ereburger van Strijen te benoemen tot Ridder.

KO_EngelsMevrouw Engels

De lintjesregen in de raadzaal van het Strijense gemeentehuis begint al om 09.00 uur. Mevrouw Engels (66) wordt, zoals dat gaat, onder valse voorwendselen als eerste naar het stadhuis gelokt. Om vervolgens verbijsterd de raadzaal te betreden, waar familie, vrienden en kennissen al een plekje hebben gevonden.

Mevrouw J.M. Engels-Dieleman zet zich al 35 jaar als vrijwilligster in voor de gemeenschap. Zo is zij onder meer oprichter, leider en voorzitter van de Kindernevendienst van de Hervormde Gemeente Strijen. Bij de Stichting Zie de Mens, zamelt zij kleding in, bestemd voor hulpbehoevenden in Roemenië. Ook sportief Strijen kan rekenen op de inzet van mevrouw Engels. Zij is voorzitter van de Bridgeclub Good Morning en vrijwilligster bij Korfbalclub Ventura Sport.

 

 

KO_Moret_BerkmanDe heren Moret en Berkman

Vervolgens ontvangt de burgemeester in één sessie de heren Moret en Berkman. Beiden kennen elkaar goed en denken dat ze voor de uitreiking van de ander komen. De heer W.N. (Wout) Moret (69) is lid van de gemeenteraad en onder meer vrijwilliger bij de Hervormde Gemeente Strijen. Daarnaast was hij jarenlang voorzitter van de Betonschadevloeren Strijen. Lid van de cliëntenraad van Zorgwaard, vrijwilliger bij diverse goede doelen, voorzitter van de kerkenraad en vrijwilliger bij verzorgingshuis De Hoge Weide.

De heer J.A. Berkman (70) was tien jaar vrijwilliger bij OBS De Boemerang in Mookhoek. Nog steeds is hij bestuurslid van Verenigingsgebouw Mookhoek, voorzitter van de huurdersvereniging Strijen en HW-Oost. Heel veel tijd steekt hij ook in de Vereniging voor Veilig Verkeer Strijen. Hij was er secretaris en penningmeester. Verzorgt de publicatie voor de vereniging en neemt elk jaar verkeersexamens af op de basisscholen in de gemeente.

De heer De Koning

KO_Koning

Hierna is het de beurt aan de heer De Koning, voormalig bakker in Strijen. De lijst van activiteiten waarvoor de heer J.G. (Jaap) de Koning (84) zijn lintje krijgt is lang. In 1968 werd hij voorzitter van de belangenvereniging Hoeksche Waardse Bakkers. Eind 2014 moest hij noodgedwongen stoppen met al zijn vrijwillige activiteiten, omdat zijn echtgenote ernstig ziek werd en sindsdien intensieve verzorging nodig heeft.

Een korte opsomming van zijn werk voor de Strijense gemeenschap is echter zeker op zijn plaats: raadslid gemeente Strijen, bestuurslid CDA, initiatiefnemer Joods Herdenkingsmonument, vrijwilliger tafeltje-dek-je, oprichter en voorzitter Vrienden van de Hoge Weide en vrijwilliger en voorzitter cliëntenraad Stichting Zorgwaard. In 2008 ontving de heer De Koning de Vrijwilligersprijs van de gemeente Strijen.

Foto’s gemeente Strijen


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.








Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.