Start baggerwerkzaamheden in de gemeente Binnenmaas

Redactie Hoeksch Nieuws
3 Min Read

Werk in uitvoeringBINNENMAAS – Maandag 11 juli start aannemer GKB Realisatie BV uit Barendrecht met het uitvoeren van baggerwerkzaamheden in diverse dorpen van gemeente Binnenmaas. Deze werkzaamheden worden uitgevoerd in opdracht van de gemeente en het waterschap Hollandse Delta. De werkzaamheden zijn eind december klaar.

In welke dorpen wordt gebaggerd?

Het baggeren start in ’s-Gravendeel. In verband met het baggeren is het noodzakelijk dat de fonteinen in de Kreek en bij de Lindehof voor een aantal weken worden verwijderd. Na afronding van de werkzaamheden worden de fonteinen zo spoedig mogelijk weer teruggeplaatst. De verwachting is dat de werkzaamheden in ‘s-Gravendeel tot eind september duren. Er is gekozen voor deze periode omdat flora en fauna dan het minste schade en hinder ondervinden. Daarna wordt achtereenvolgens gebaggerd in Puttershoek, Maasdam, Mijnsheerenland en Westmaas. Meer informatie hierover volgt te zijner tijd via de aannemer en de websites van de gemeente en het waterschap.

Baggeren: niet leuk, wel noodzakelijk

Bij het uitvoeren van baggerwerkzaamheden is het helaas niet te voorkomen dat er overlast ontstaat. De meest voorkomende hinder is dat wegen vies worden en omwonenden stankoverlast ervaren. Daarnaast kan het zijn dat een kraan voor een wat langere periode in de nabijheid van woningen aan het werk is. Dit bijvoorbeeld om baggerslib op de kant te verzamelen en vervolgens op een vrachtwagen of tractor met kar te laden. Dit veroorzaakt overlast, maar baggeren is nu eenmaal noodzakelijk. Gemeenten zijn wettelijk verplicht om regelmatig te baggeren om de doorstroming en de kwaliteit van het water te kunnen blijven garanderen. In samenspraak met de aannemer probeert Binnenmaas de overlast zoveel mogelijk te beperken.

Hoe gaat het in zijn werk?

De aannemer gaat de werkzaamheden op drie manieren uitvoeren:

  • met een baggerschuifboot de bagger naar de oever schuiven en daar met een kraan op een vrachtwagen of tractor met kar laden om af te voeren;
  • de bagger met een kraan uit de watergang scheppen en vervolgens afvoeren;
  • de bagger met een kraan uit de watergang scheppen en verwerken op de kant.

Het merendeel van de baggerspecie wordt afgevoerd. Een klein deel van de bagger wordt op de kant verspreid. De betreffende perceeleigenaren worden voor aanvang van de werkzaamheden schriftelijk benaderd door de gemeente.

Meer informatie

Voor meer informatie, vragen of klachten over de uitvoering van de werkzaamheden kunt u direct contact opnemen met GKB Realisatie BV. GKB Realisatie is bereikbaar tussen 7.00 en 17.00 uur via telefoonnummer 0180 – 642 929 (op werkdagen) of e-mail [email protected]. Voor algemene vragen over het baggeren kunt u, bij voorkeur per e-mail, contact opnemen met de heer P.W. Lak van gemeente Binnenmaas. De heer Lak is bereikbaar via e-mail [email protected] of via het algemene telefoonnummer van de gemeente 14 078.


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.








Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.