Bomen aan de W. van Vlietstraat in Oud-Beijerland getroffen door iepziekte

Redactie Hoeksch Nieuws
1 Min Read

full_BroedgangenOUD-BEIJERLAND Het begint met één tak waarvan het blad vroegtijdig verkleurt, verdort en uiteindelijk afvalt, maar binnen een paar weken kan de hele kroon aangetast zijn. Oorzaak: de iepziekte!

In Oud-Beijerland zijn helaas zeven iepen door deze ziekte aangetast. De aangetaste bomen aan de W. van Vlietstraat worden in de komende weken verwijderd. De gemeente kapt de aangetaste bomen – waarvoor in deze situatie geen kapvergunning nodig is – om besmetting van gezonde iepen tegen te gaan. Iepziekte is namelijk zeer besmettelijk.

De iepziekte wordt veroorzaakt door een schimmel. Zowel dood als levend (iepen)hout kan een besmettingsbron zijn. De schimmel wordt verspreid door de iepenspintkever, die eitjes legt onder de schors van de iepen. De schimmel komt in de houtvaten terecht. Als reactie hierop sluit de boom de geïnfecteerde houtvaten af, waardoor de watertoevoer stagneert. De iep verwelkt en sterft uiteindelijk af. Een proces dat heel snel kan verlopen.


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.








Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.