Gemiddelde stijging van de belastingdruk in Strijen

Redactie Hoeksch Nieuws
2 Min Read

Begroting_2013_620STRIJEN – Binnenkort wordt de conceptbegroting 2017 door de gemeenteraad van Strijen behandeld. Het college is tevreden dat zij de lijn vast kan houden om de belastingdruk voor de inwoners laag te houden. 

In de conceptbegroting voor 2017 gaat de gemeente Strijen uit van een gemiddelde stijging van de belastingdruk met maar 0,44%. Een doorzetting zodoende van het beleid om de belastingdruk voor de inwoners zo min mogelijk te laten stijgen. En mede mogelijk gemaakt doordat het financiële beeld er voor de komende jaren redelijk positief uitziet.

Toch blijven er wensen over  uit de Perspectiefnota 2017. Dit betreft vooral de aanleg van diverse fietspaden in de gemeente. De opbrengsten van precariobelasting  op nutsbedrijven zouden gebruikt kunnen worden voor de wensen. Echter gezien de landelijke discussie over precariobelasting van nutsbedrijven, heeft de gemeente Strijen de opbrengst hiervan direct in een reserve gestort. Na een verdere prioritering van de wensen uit de Perspectiefnota, kan een en ander alsnog worden gerealiseerd met deze reserve.

In de begroting 2017 is uiteraard stilgestaan bij het provinciale besluit om te komen tot een herindeling tot één gemeente in de Hoeksche Waard. Zolang er nog geen definitief besluit ligt hierover wordt de regionale samenwerking verstevigd en worden stappen gezet op het verder harmoniseren van beleid en uitvoering.

Wat staat er volgens de begroting verder nog te gebeuren in 2017? In de eerste plaats de herinrichting van de Kaai. De gemeenteraad heeft hiervoor al een budget van een half miljoen euro beschikbaar gesteld. Verder wordt volgend jaar groot onderhoud verricht aan de Julianastraat. De straat wordt dan meteen duurzaam veilig ingericht. Kruisingen worden voorzien van plateaus en de maximum snelheid gaat terug naar 30 km/h.

In 2017 en 2018 wordt de gemeentelijke subsidieregeling voor woningisolatie voortgezet. Hiervoor is jaarlijks € 25.000,- beschikbaar. De conceptbegroting wordt besproken in de commissievergaderingen van oktober en vastgesteld in de raadsvergadering van 25 oktober 2016.


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.








Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.