Rioolwaterzuiveringsinstallatie Numansdorp weer klaar voor de toekomst

Redactie Hoeksch Nieuws
2 Min Read

1607428-numansdorpNUMANSDORP – Vrijdagmiddag 14 oktober is de rioolwaterzuiverings- installatie (rwzi) in Numansdorp door Heemraad Frank van Oorschot (WSHD) en wethouder Bas Boelhouwers (gemeente Cromstrijen) heropend. De rwzi en het rioolgemaal Numansdorp Molendijk zijn tussen 2014 en 2016 gerenoveerd en uitgebreid. Dit zorgt ervoor dat de rwzi goed voorbereid is op de komende 15 tot 20 jaar. De rioolwaterzuiveringsinstallatie (rwzi) Numansdorp reinigt het afvalwater van de kernen Klaaswaal, Numansdorp, Zuid-Beijerland en Nieuwendijk.

Samenwerking

Aanleiding voor de renovatie en uitbreiding was een door het waterschap en gemeente Cromstrijen uitgevoerde optimalisatiestudie in 2009. Hieruit bleek dat de capaciteit van de zuivering te laag was om ook in de toekomst het aanbod van het afvalwater goed te kunnen zuiveren. Vooral bij hevige regenval, die steeds vaker voorkomt, maar ook door geplande uitbreidingen in de woonkernen.

Werkzaamheden

De rwzi Numansdorp (sinds 1988 in gebruik) is vanaf najaar 2014 tot voorjaar 2016 gerenoveerd en uitgebreid. Bij deze werkzaamheden is o.a. de hydraulische capaciteit van de installatie uitgebreid van 810.000 liter per uur naar 1.100.000 liter per uur.

Om de verhoogde capaciteit te kunnen verwerken is een nieuwe nabezinktank gebouwd met een diameter van 44 meter. De oude nabezinktank, is voorzien van een tussenwand waardoor er twee nieuwe compartimenten zijn ontstaan. Deze worden ingezet voor fosfaatverwijdering en stikstofverwijdering. Ook een bestaande slibindiktank is hergebruikt en doet nu dienst als slibbuffer.

Minder nare geurtjes

Vernieuwingen in de slibverwerking zorgen ervoor dat er minder nare geurtjes vrij komen op de zuivering en dat er minder transporten van ingedikt slib plaatsvinden waardoor er ook minder overlast zal zijn voor de omgeving.

img_0098-kopie


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.








Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.