Hoekschewaards Landschap gaat weer wilgen knotten. Doe je mee?

Redactie Hoeksch Nieuws
4 Min Read

knottenHOEKSCHE WAARD – Zaterdag 5 november, de Nationale Natuurwerkdag, gaat het knotseizoen 2016 /2017 weer van start bij het Hoeksche Waards Landschap . Iedereen wordt uitgenodigd mee te doen.

7000 knotwilgen
Al ruim 40 jaar wordt in de Hoeksche Waard door vrijwilligers onderhoud gepleegd aan de knotwilgen. Vroeger werd dit veelal door de boeren zelf gedaan.

In de Hoeksewaard hebben wij als vereniging HWL 7000 bomen in beheer, waarvan iedere drie jaar de kronen moeten worden gezaagd. Er wordt voor diverse opdrachtgevers gewerkt: Waterschap de Hollandse Delta, Staatsbosbeheer en particulieren. In het knotseizoen zijn er voor HWL wekelijks zo‘n vijf knotploegen actief met meer dan 100 vrijwilligers. De werkzaamheden worden afgerond half maart. Dit in verband met het broedseizoen.

Behoud knotwilgen belangrijk
De knotwilgen vormen een belangrijke schakel in het ecosysteem. Ze bieden huisvesting aan ruim 400 organismen (vogels, insecten, zwammen, planten enz.). Bovendien zijn de knotwilgen kenmerkend en niet meer weg te denken uit ons polderlandschap. Vandaar dat we het zo belangrijk vinden deze boom te behouden voor het Nationaal Landschap de Hoeksewaard, dat tegenwoordig ook deel uitmaakt van het grotere deltanatuurgebied Biesbosch-Haringvliet.

Start op drie locaties
Op zaterdag 5 november start het seizoen met drie knotploegen op de volgende locaties:

  • Oosthoek in Piershil (routebeschrijven en aanmelden bij voorkeur op de website natuurwerkdag.nl)
  • Groot Koninkrijk (nabij Puttershoek, Ruitersdijk) (vooraanmelding niet nodig)
  • de Ritselaarsdijk tussen Westmaas en Maasdam (vooraanmelding niet nodig

    De locaties zijn te herkennen aan de groene HWL vlag.
    Om 9.00 uur wordt een begin gemaakt met het werk en rond 12.30 uur sluiten we af. Iedereen is van harte welkom om te komen helpen!

    Het werk is niet moeilijk. Voor gereedschappen wordt gezorgd. Trek wel stevige kleding en schoeisel aan en neem bijvoorkeur eigen tuinhandschoenen mee. De ervaring leert dat de vrijwilligers met veel plezier deze klus klaren.
    nuttig gebruik

    De takken worden voor diverse doeleinden gebruikt: de dunne twijgen gaan naar diergaarde Blijdorp als voer voor de olifanten, kamelen etc. Er zijn ook altijd afnemers voor het vlechtwerk en afrastering (wilgenslieten te koop per bos van 10 slieten voor € 4,25). Op moeilijk begaanbare plaatsen wordt het snoeihout veelal in takkenrillen verwerkt en soms worden takken ook afgezet aan hoveniers en die het versnipperen voor wandelpaden etc. Het dikke hout kan door de vrijwilligers als stookhout worden meegenomen. Zaag je niet mee maar wilt u wel hout dan kan dit voor € 15 / m3 worden afgehaald.

    Nadere informatie
    Als je het leuk vindt kan je natuurlijk ook andere dagen komen knotten. Niet alleen zaterdagen zijn er knotploegen actief maar ook in de week. Knotten is ook een leuke activiteit voor familiedag of bedrijfsuitje/ teambuilding.

    Meer info en contactgegevens kann je vinden op hwl.nl in het menu werkgroep en dan naar „werkgroep boombeheer en knotploegen“.


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.








Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.