Lastenverlichting van 26 euro voor alle huishoudens in Oud-Beijerland

Redactie Hoeksch Nieuws
2 Min Read
Foto Archief

OUD-BEIJERLAND – Alle huishoudens in Oud-Beijerland kunnen dit jaar een lastenverlichting van € 26,- tegemoet zien. Dat heeft het college van burgemeester en wethouders deze week besloten. Wanneer de gemeenteraad hiermee op dinsdag 31 januari instemt, wordt dit bedrag als heffingskorting verwerkt op het aanslagbiljet 2017 van het SVHW. Wethouder Piet van Leenen (financiën) is warm voorstander van dit besluit. “Dit bedrag, ter compensatie van het doorberekenen van de precariobelasting door Evides komt onze inwoners toe”.

Precario

Sinds 1 januari 2016 is de ‘Precarioverordening ter zake buizen, kabels, draden en leidingen’ van kracht. Dit betekent dat de gemeente (dit geldt voor alle Hoeksche Waardse gemeenten) precario heffen op ondergrondse kabels en leidingen. Het gaat hierbij om netbeheerder Stedin en – sinds 1 januari 2017 – ook waterbedrijf Evides.

Stedin

Netbeheerder Stedin berekent alle vergoedingen, waaronder precariobelasting, die zij aan de gemeenten in hun verzorgingsgebied moeten betalen door aan de eindgebruiker. Zij verdelen deze last over alle gebruikers in hun verzorgingsgebied. De gebruikers in een gemeente waar geen precario wordt geheven, betalen dus mee aan de gemeenten waar wel precario wordt geheven.

Evides

In tegenstelling tot Stedin berekent waterbedrijf Evides de te betalen precariobelasting direct door aan de gebruikers van de betreffende gemeenten. Dit betekent dus dat de inwoners van Oud-Beijerland de door gemeente Oud-Beijerland opgelegde precariobelasting direct doorberekend zien op hun afrekening van Evides. Dit is een voor Oud-Beijerland en de overige Hoeksche Waardse gemeenten ongewenst effect.

Teruggave

Vandaar de wens – resulterend in een besluit – van gemeente Oud-Beijerland om de precario-opbrengst van Evides terug te geven aan de inwoners. Het voorstel is om deze teruggave van € 26,- te verwerken als lastenverlichting in de vorm van een heffingskorting op het aanslagbiljet 2017 van het SVHW in februari 2017.


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.








Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.
error: Deze inhoud is beveiligd tegen kopiëren