Gemeente Strijen compenseert inwoners met 20 euro

Redactie Hoeksch Nieuws
2 Min Read
Foto Archief

STRIJEN – Inwoners en bedrijven in de gemeente Strijen krijgen dit jaar 20 euro gecompenseerd via het aanslagbiljet. Het geld is afkomstig van de zogenaamde precario-opbrengst.

Evenals de overige vier Hoeksche Waardse gemeenten, heeft ook het college van de gemeente Strijen de wens om de zogenaamde precario-opbrengst van waterbedrijf Evides terug te geven aan inwoners en bedrijven. Het voorstel is 20 euro te verwerken als compensatie voor de huishoudens en bedrijven in Strijen op het aanslagbiljet gemeentelijke belastingen 2017.

Met ingang van 2016 mogen gemeenten (precario)belasting heffen op waterleidingen die in de bodem van de gemeente liggen. Voor de gemeente Strijen betreft dat ruim 37000 meter waterleiding. Vermenigvuldigd met het tarief van 2,50 euro per strekkende meter komt dit neer op een precariobelasting van afgerond 93.000 euro voor 2017. Uitgaande van deze precario-opbrengst en het aantal huishoudens/bedrijven in Strijen komt het college op een compensatie van 20 euro per huishouden/bedrijf.

Overigens verschillen de heffingen van Evides per Hoeksche Waardse gemeente. Een en ander heeft te maken met het verschil in lengte van de gemeentelijke waterleidingnetten. Dit betekent dat ook de hoogte van de compensatie per gemeente kan verschillen.

Een dergelijk uiteindelijk door de gemeenteraad te worden vastgesteld. Aangezien belastingkantoor SVHW de nodige handelingen en controles tijdig moet uitvoeren voor de aanslagoplegging in februari, stelt het college aan de gemeenteraad voor, in de vergadering van 24 januari 2017 een besluit te nemen.


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.








Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.