Indrukwekkend Voorleesontbijt met Annett Hoogvliet-Kebenov op de Bouwsteen

Redactie Hoeksch Nieuws
2 Min Read

‘s-Gravendeel – Ook aan cbs De Bouwsteen uit ‘s-Gravendeel ging het Nationale Voorleesontbijt niet zomaar voorbij! Tal van dorpsgenoten, familieleden van de kinderen of oud-juffen en meesters maakten hun opwachting om aan het begin van de Nationale Voorleesdagen te komen voorlezen in de groepen, terwijl de kinderen van hun ontbijtjes genoten.

In groep 8b was Annett Hoogvliet-Kebenov te gast. Annett vluchtte in de zomer van 1989 vanuit voormalig Oost-Duitsland (D.D.R.) met gevaar voor eigen leven naar het vrije westen. Ze is in Oost-Duitsland opgevoed en kwam er rond haar 16e jaar achter dat ze haar idealen nooit zou kunnen volgen. De Staat bepaalde voor haar naar welke school ze moest en wat voor beroep ze later zou moeten uitvoeren.Niemand in haar omgeving was te vertrouwen en zo was het heel lastig om met iemand je dromen te delen. Laat staan aan iemand te vertellen dat je eigenlijk weg wilde. De broer van haar moeder werkte bijvoorbeeld voor de Stasi en haar moeder was overtuigd van de socialistische politiek. Na de nodige voorbereidingen en een mislukte poging, lukte het haar (en haar voormalige man) om via de achterbak van een auto van twee toevallige studenten via Hongarije over de grens van Oostenrijk te komen.
 
Haar verhaal, haar belevenissen maakten diepe indruk op de kinderen. Zeker in een tijd waarin vluchtelingen wederom met hekken worden tegengehouden in de Balkan en waar Trump een nieuwe barriere wil opbouwen tussen Mexico en de VS.
 
RTV Rijnmond vond het ook een bijzonder verhaal en kwam opnamen maken in de klas.
Ook Annett was erg blij met de klas: voor haar de laatste keer dat ze haar ervaringen kon delen met een schoolklas. In verband met een ziekte die energie verslindt, is de hele les opgenomen, zodat haar verhaal toch bewaard en doorgegeven kan worden. Haar verhaal is opgetekend in het boekje:’Vrijheid: wanneer ben ik eindelijk vrij?’ is- naast de Nederlandse vertaling – in Engels en Duits uitgegeven.

Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.








Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.