Ook ‘s-Gravendeelse Koningin Beatrix boom legt ’t loodje

0
429
In 's-Gravendeel heeft de Koningin Beatrix boom de geest gegeven. Ruim vijf jaar geleden werd door toenmalig wethouder Wouter Joosten, de boom nog voorzien van een gloednieuw bordje.
In ‘s-Gravendeel heeft de Koningin Beatrix boom de geest gegeven. Ruim vijf jaar geleden
werd door toenmalig wethouder Wouter Joosten, de boom nog voorzien van een gloednieuw bordje.

‘s-Gravendeel – Nadat enkele jaren geleden ook al de Maasdamse Koningin Beatrix boom de geest gaf, heeft nu de Koningin Beatrix boom in ‘s-Gravendeel ’t loodje gelegd. De boom, een witte paardenkastanje, is dit jaar niet meer in blad gekomen. De kastanje staat centraal in een plantsoentje bij de Oude haven.

Ook de Koningin Beatrix boom in Maasdam was een witte paardenkastanje en net als de boom nu in ‘s-Gravendeel kreeg hij last van de (op de langere termijn) vaak dodelijke bloedingsziekte, waar vooral de witte paardenkastanjes al meer dan een decennium last van hebben. Bomenwerkgroep Fraxinus Excelsior heeft de gemeente Binnenmaas inmiddels op de hoogte gesteld en hoopt dat er op termijn, mogelijk nog dit najaar, ook in het Kildorp een nieuwe ‘Beatrix boom’ zal worden geplant. Het is waarschijnlijk stom toeval geweest dat er destijds in beide dorpen witte paardenkanstanjes zijn aangeplant als Koningin Beatrix bomen. Het is eigenlijk gebruikelijker dat er bij herdenkingsbomen voor het Koninklijk huis linden worden geplant. Maar de Oranjeverenigingen konden in de jaren tachtig en negentig uiteraard niet weten dat later de bloedingsziekte op zou duiken. Het is dus feitelijk domme pech dat later deze kastanjes door de ziekte zijn getroffen. ‘Fraxinus Excelsior’ hoopt dat er dus snel een Koningin Beatrix boom 2.0 komt in ‘s-Gravendeel. Van de bomenwerkgroep mag dit ook een linde zijn, maar een rode paardenkastanje is ook een optie. Die schijnen volgens de deskundigen wat minder vatbaar te zijn voor de bloedingsziekte.


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.