Duurzaamheidsproject op CSG Willem van Oranje te Oud-Beijerland

Redactie Hoeksch Nieuws
2 Min Read

OUD-BEIJERLAND – Woensdagavond 10 mei gaven leerlingen van de 5de klassen vwo van CSG Willem van Oranje uit Oud-Beijerland presentaties over duurzaamheid. Het project was onderdeel van het vak Algemene Natuurwetenschappen (ANW) en de klassen hebben 9 weken aan de duurzaamheidsvragen gewerkt. De leerlingen hadden oplossingen bedacht voor bedrijven, gemeenten en het regionale afvalbedrijf (RAD). Zes groepen hadden elk een ander thema opgepakt en kwamen met de volgende ideeën.

  • Een app maken die ziet welk afval waar ingeleverd moet worden;
  • Het speelveldje aan de Wolweversweg in de Oud-Beijerlandse wijk Zoomwijck beter inrichten, zodat de sociale cohesie wordt bevorderd;
  • CSG Willem van Oranje kreeg zelf een uitgebreid advies over isolatie van het dak;
  • Het groepje van ‘The Green Future’ wil bedrijven gratis reclameruimte geven als deze duurzame maatregelen nemen om energie te besparen;
  • Het team van ‘Tijd voor Duurzaam’ legde het verschil uit tussen de TGT-datum (Te Gebruiken Tot ) en de THT-datum (Ten minste Houdbaar Tot). Meer bekendheid over deze codes kan voedselverspilling voorkomen.
  • Restaurant Het Wapen van Nieuw-Beijerland kreeg adviezen voor de inrichting en duurzame stoelverwarming van hun terras.

Na de presentaties overhandigden de leerlingen hun adviesrapporten aan de opdrachtgevers. De opdrachtgevers waren blij met de adviezen, maar vooral ook blij met het feit dat deze jongeren over duurzaamheid hadden nagedacht. De leerlingen zelf vonden het een leuke manier van leren om met echte opdrachtgevers en experts aan de slag te gaan. Ze vonden het  nuttig en leerzaam om zich te verdiepen in duurzaamheid. Nog twee vwo-5-klassen van het Hoeksch Lyceum zijn momenteel aan de slag met de opdrachten.

Dit ‘Scholen voor Duurzaamheid’-project is een initiatief van de Stichting Milieu Dichterbij uit Barendrecht en wordt ondersteund door de SOHW, gemeente Oud-Beijerland, OZHZ, RAD, technisch installatiebureau Van Rennes, Nedato, RoosRos Architecten, Het Wapen van Nieuw-Beijerland, coöperatie Hoeksche Waard Duurzaam en de scholen zelf.


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.








Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.
error: Deze inhoud is beveiligd tegen kopiëren