Grote belanstelling tijdens de jaarlijkse herdenking bij het monument Luchtoorlog Hoeksche Waard ’40-’45 in Oud-Beijerland

107

OUD-BEIJERLAND – Onder grote belangstelling vond zaterdag 13 mei 2017 de jaarlijkse herdenking plaats bij het monument Luchtoorlog Hoeksche Waard ’40-’45 in Oud-Beijerland. De ceremonie startte met de opkomst van de Color Party (vaandelwacht) van de Royal Canadian Legion005. Na de toespraken legden locoburgemeester Piet van Leenen (Oud-Beijerland) en wethouder Leon van Noort (Binnenmaas) een krans namens de vijf Hoeksche Waardse gemeentebesturen.

Met het voordragen van een gedicht onthulden de leerlingen van groep 8 van OBS De Klinker het ‘digitale monument’ (een aantal QR-tegels vertelt het verhaal achter/van het monument en geeft informatie over de omgekomen vliegtuigbemanning).
De herdenkingsceremonie werd muzikaal opgeluisterd door het Shantykoor Hoeksche Waard (‘Land of hope and glory’ en ‘We will meet again’) en een doedelzakspeler (‘Lament’ en ‘Amazing grace’). Onder het spelen/zingen van het Wilhelmus werden de vlaggen van acht landen in top gehesen door scouts.

Het verleden kwam tot leven door het overvliegen van een ‘bommenwerper’ uit de oorlog en een groot aantal legervoertuigen van Keep them Roling.

De herdenking werd onder meer bijgewoond door bestuurders van de Hoeksche Waardse gemeenten (wethouder Piet van Leenen – Oud-Beijerland, burgemeester Jan Luteijn – Cromstrijen, wethouder Leon van Noort, Binnenmaas, wethouder Paul Boogaard – Korendijk en wethouder Geraldo Janssen – Strijen), nabestaanden, leerkrachten en leerlingen van OBS De Klinker en belangstellenden.

We mogen met elkaar dankbaar terugkijken op een waardevolle en plechtige herdenking bij het monument ter herinnering aan de op of boven de Hoeksche Waard omgekomen vliegtuigbemanningen tijdens de (lucht)oorlog ’40-’45.

Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.