De Dag van Toen herschrijft de Zuid-Hollandse geschiedenis

Redactie Hoeksch Nieuws
3 Min Read

Hoe zou de krant eruit zien als vandaag de Sint Elisabethsvloed plaatsvond? Wat zou er geschreven worden als de Watergeuzen vandaag Brielle zouden bevrijden? Hoe zouden de media nu berichten als Willem van Oranje vandaag zou worden vermoord?  Op die vraag geeft De Dag van Toen een antwoord in de Maand van de Geschiedenis

In de Maand van de Geschiedenis, die begint op 1 oktober, worden 50 artikelen geplaatst op de website www.dagvantoen.nl. De Dag van Toen zet historische verhalen in een huidige context. Het stof wordt van de oude verhalen geblazen… De gebeurtenissen worden nog eens goed bekeken en daarna beschreven alsof ze vandaag gebeurd zijn. De inhoud blijft hetzelfde, maar dan in een ander jasje.

Want was de inval in van de Watergeuzen in Den Briel niets meer of minder dan een ‘verrassingsaanval van een opstandelingenleger’? En was de moord op Willem van Oranje niet gewoon een ‘geslaagde aanslag op een rebellenleider’?

Bij de Gevangenispoort in Den Haag zijn de twee Dordtse broers De Witt gedood. Een menigte zou zijn opgehitst door aanhangers van politieke tegenstanders, de Orangisten.

(Dubbele politieke moord in Den Haag: gebroeders De Witt gelyncht door menigte, 20 augustus 1572)

Door een overstroming van ongekende omvang staat een groot deel van de graafschappen Holland en Zeeland onder water. Vooral de omgeving van Dordrecht is zwaar getroffen. Duizenden mensen zouden verdronken zijn.

(‘Duizenden doden’ na overstroming bij Dordrecht, 19 november 1421)

“Als geboren Dordtenaar weet ik dat er heel heel bijzondere historische verhalen zijn uit de stad én de omgeving”, zegt initiatiefnemer Dave Datema. “Maar het blijft niet alleen bij dit soort oudere verhalen, zoals de Eerste Vrije Statenvergadering in het Hof. Zo is er ook aandacht voor het vrijlaten van de bevers in de biesbosch in 1988 en de opening van de eerste IKEA in Sliedrecht in 1978.”

De artikelen zijn geschreven op basis van dingen die je in de geschiedenisboeken leest, maar ook krantenartikelen en onderzoek. Ook zijn er historische foto’s te zien en bewegende beelden. Bij het project is samengewerkt met historische verenigingen, historici en journalisten.

De gekozen verhalen komen uit heel de regio, van Leiden tot Gorinchem en de Hoek van Holland tot Dordrecht. Bekende en minder bekende verhalen krijgen de aandacht die ze verdienen.

Volg alle verhalen op www.dagvantoen.nl. De Dag van Toen is ook te volgen op Facebook; www.facebook.com/dagvantoen


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.








Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.
error: Deze inhoud is beveiligd tegen kopiëren