Extra oogstdag bij Beleef het en Eet het in Strijen

Redactie Hoeksch Nieuws
4 Min Read

Strijen – Vanwege de herfstvakantie en vele verzoeken heeft Beleef het en Eet het in Strijen besloten om donderdag 19 oktober extra open te gaan van 10 – 17 uur!

Dus maak van de gelegenheid gebruik en kom gezellig met de kinderen naar Strijen! Op deze boerderij ben jij de boer!Ga het land op, oogst je eigen eten en ervaar (samen met je kinderen) waar het eten uit de supermarkt vandaan komt. Als de oogst binnen is, kun je lekker op een strobaal uitrusten en genieten van een heerlijk frietje, gemaakt van onze eigen aardappelen.

Bezoek voor meer informatie www.beleefheteneethet.nl

OVER BELEEF HET EN EET HET

Het idee voor Beleef het en Eet het is ontstaan uit een slechte ervaring in 2014. Boer Martin: “Ik teelde al jaren sperziebonen voor de groothandel, naar volle tevredenheid. In 2014 kon ik ze, mede door de Ruslandboycot, niet meer kwijt. De afnemer gaf aan dat ik ze maar moest onderploegen. Nu ben ik geen boer geworden om mijn gewas onder te ploegen, dus ik plaatste een oproep op Facebook voor mijn vrienden om een kist gratis bonen te komen plukken.” Deze oproep van boer Martin was niet zonder succes. De post werd maar liefst 2600 keer gedeeld. Er kwamen heel veel volwassenen en kinderen bonen plukken. “Ik kreeg toen van heel veel mensen bedankjes, omdat ik hun kinderen had laten zien hoe sperziebonen groeien, dat hadden ze nog nooit gezien! Kinderen van 12 jaar kunnen je alles over computers vertellen, maar ze weten niet waar hun eten vandaan komt. Daar wil ik nu verandering in aan gaan brengen, door de mensen hun eigen voedsel te laten oogsten tegen een kleine vergoeding van € 0,50 per kg.”

Groenten, bloemenranden en honing
Boer Martin heeft achter de boerderij een perceel van ruim 3 hectare ingericht als een soort mini-boerderij. Het perceel is in 5 even grote delen verdeeld. Daar worden aardappelen, uien, wortelen, rode bieten (kroten) en spruitjes geteeld. Het perceel is omrand door prachtige bloemenranden van 15 meter breed. Alle percelen van boer Martin hebben zo’n bloemenrand, alleen zijn ze op de andere percelen 3 meter breed. Deze randen zorgen er voor dat er geen kunstmest en gewasbeschermingsmiddelen in het oppervlaktewater komen. Ook zijn de bloemenranden zeer functioneel bij de luizenbestrijding. De natuurlijke vijanden van de luizen houden zich er schuil en zwermen uit over het perceel op zoek naar luizen. Zodoende hoeft boer Martin geen milieubelastende middelen te gebruiken om de luizen te bestrijden.

In de bloemenranden staan meerdere bijenkasten. De honing is te koop in de kraam. Ook bakken ze er een heerlijk vers frietje, gemaakt van eigen aardappelen. Zittend op de strobalen kun je van het prachtige uitzicht genieten met een kopje koffie, thee of limonade. Vanaf half augustus tot eind oktober kun je elke zaterdag en zondag van 10.00 – 17.00 uur bij Beleef het en Eet het terecht.

Scholen kunnen ook van maandag t/m vrijdag terecht (op afspraak). Neem contact op voor meer informatie.


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.








Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.
error: Deze inhoud is beveiligd tegen kopiëren