Bomenwerkgroep Fraxinus Excelsior stopt met ‘iepenwacht’ in de Hoeksche Waard

146

HOEKSCHE WAARD – Na een periode van ruim vijf jaar stopt de regionale Bomenwerkgroep Fraxinus Excelsior met haar werk als ‘iepenwacht’. De reden daarvoor is simpel: Er zijn niet voldoende mensen/vrijwilligers meer om telkens tips door te geven en er werd de afgelopen jaren zo goed als niets met hun tips gedaan door sommige overheden.

De afgelopen vijf jaren, nadat de Commissie Hoeksche Waard en het toen nog bestaande Groenbeheer H.W. de stekker trokken uit het project om de (toen nog) 9 monumentale iepen bij de Mariënhoeve en 70 vooroorlogse iepen langs de verschillende dijken jaarlijks te laten injecteren, heeft ‘Fraxinus Excelsior’ met hulp van enkele regiobewoners geprobeerd om in elk geval zo snel mogelijk zieke bomen te signaleren. Dit uiteraard met als doelstelling ze snel te laten verwijderen, volgens de juiste richtlijnen. Liefst, zoals vroeger het geval was, binnen twee tot drie weken, want zolang zieke bomen blijven staan kunnen ze een besmettingshaard vormen. Inmiddels moet men constateren dat de meeste betrokken overheden (vooral de provincie Zuid-Holland, Rijkswaterstaat en ook het waterschap) gewoon geen boodschap hadden aan de tips vanuit de bevolking. Vrijwel alle mensen die ‘Fraxinus Excelsior’ de helpende hand toestaken waren al op leeftijd (75 plussers) en inmiddels is één persoon overleden en twee anderen zijn gestopt, omdat er zoals reeds eerder gezegd toch niets met tips werd gedaan.

Dode iepen alweer zes maanden langs dijken

De Bomenwerkgroep betreurt de gang van zaken, maar kan alleen maar bevestigen dat er op geen enkele manier tijdig iets gedaan werd met tips. Een triest voorbeeld zijn o.a. de dode, vooroorlogse iepen langs de diverse dijken, o.a. vier langs de Oud-Bonaventurasedijk. Begin mei werd doorgegeven door een buurt-

bewoner en ‘Fraxinus Excelsior’ dat er een dode en zieke iep stonden. Een kleine twee maanden later werd dit nogmaals gemeld, maar inmiddels, een half jaar later, staan de nu al vier dode bomen nog steeds dood langs de dijk. Zo verging het ook dode iepen bij de A29 (Westdijk) en langs de N217. De diverse overheden lieten ze stuk voor stuk de hele lente en zomer staan. Voor ‘Fraxinus Excelsior’, zeker na de afgelopen drie jaar, waarin dit eerder regel dan uitzondering was, reden zich te bezinnen. ‘Onze club is ooit opgericht om monumentale en beeldbepalende bomen te beschermen en actief te zoeken naar waardevolle en interessante bomen in de regio. Niet om het werk van op dit terrein falende overheden, zoals de provincie Zuid-Holland over te nemen. Wij bedanken de goedwillende mensen die de afgelopen jaren mee hebben geholpen en vinden het bijzonder jammer dat het zo is gelopen’, aldus de Bomenwerkgroep.


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.