Gemeente Strijen stelt opruimplicht hondenpoep in en verstrekt gratis hondenpoepzakjes, bij overtreding kan boete volgen van 140 euro

Redactie Hoeksch Nieuws
6 Min Read

STRIJEN – De klachten over hondenpoep blijven onverminderd binnenkomen bij de gemeente Strijen. Om die reden is onlangs het hondenbeleid aangescherpt.

Boete
Hondenbezitters dienen voortaan bij het uitlaten een opruimmiddel bij zich te hebben en de hondenpoep onmiddellijk op te ruimen! Bij overtreding kan een boete worden opgelegd van 140 euro.

Hondenpoepzakjes
Om het nieuwe beleid te stimuleren stelt de gemeente Strijen voor de komende periode -tijdelijk- gratis hondenpoepzakjes ter beschikking. Deze kunnen worden afgehaald in het gemeentehuis van Strijen of de bibliotheek aan het Stockholmplein.

Hondenbeleid

Klik op afbeelding voor groter formaat

Ongeveer 800 huishoudens in de gemeente Strijen zijn de trotse bezitter van één of meerdere honden. Hondenbezitters beleven veel plezier aan hun viervoeters en gaan er graag met de hond op uit. Voor de gezondheid van de hond is het belangrijk dat deze lekker buiten kan rennen en spelen en daar is ruimte voor nodig. Deze ruimte is er ook in Strijen.

Behalve het plezier dat mensen aan honden kunnen beleven, ervaren zowel hondenbezitters als niet-hondenbezitters soms ook overlast van de huisdieren. De gemeente krijgt daar regelmatig klachten over. Veelgehoorde klachten zijn:

  • hondenpoep (bijvoorbeeld buiten spelende kinderen die met poep aan schoenen en kleren thuiskomen);
  • loslopende honden (mensen die door loslopende honden worden besprongen en besnuffeld);
  • stank door hondenpoep.

Heeft u ook een hond? Dan is het belangrijk dat u weet welke spelregels in de gemeente Strijen gelden. Zo kunnen we er samen met u voor zorgen dat het voor iedereen prettig is om in onze gemeente te wonen, te recreëren en te spelen. Op deze webpagina hebben wij voor u de belangrijkste punten van ons hondenbeleid op een rijtje gezet.

Opruimplicht

Overal binnen de bebouwde kom van de gemeente Strijen geldt een opruimplicht voor hondenpoep. Dat betekent dat u verplicht bent om bij het uitlaten een opruimmiddel bij u te hebben en om de hondenpoep onmiddellijk op te ruimen als u de hond uitlaat. Bij overtreding kan een boete worden opgelegd van 140 euro. Voor zover de voorraad strekt zijn tijdelijk gratis hondenpoepzakjes verkrijgbaar in het gemeentehuis en de bibliotheek.

Hondenpoep opruimen is in het belang van de hond, de eigenaar en de volksgezondheid. Door de hondenpoep op te ruimen kan ziekteoverdracht worden voorkomen. Er kan ziekteoverdracht plaats vinden tussen zowel honden onderling, overige dieren maar ook mensen.

Aanlijnplicht

Iedereen kan van de natuur genieten. Wandelend of fietsend. Alleen, in gezelschap en/of samen met de hond. Hierbij moeten we rekening houden met elkaar en met de dieren die in het gebied leven.

In de gemeente Strijen geldt een aanlijnplicht voor honden. Overal binnen de bebouwde kom van onze dorpen moeten honden aangelijnd zijn, behalve in het uitrengebied.

U bent als eigenaar verantwoordelijk voor uw hond. Dat betekent onder meer dat u ervoor moet zorgen dat uw hond geen overlast of schade veroorzaakt.

Tussen maart en augustus is het broedseizoen van vogels. Pas op dat u in die periode geen broedende vogels stoort. Lijn uw hond aan als dat nodig is. Ook als u in het uitrengebied bent!

Uitrengebied

In het zogenaamde uitrengebied bij het evenemententerrein Molenschaar gelden andere regels: u hoeft hier uw hond niet aan te lijnen en u bent niet verplicht de uitwerpselen op te ruimen. De overzichtskaart waarop het uitrengebied, en de uitlaatgebieden staan, is hierin te zien. Ook is in het gemeentehuis een folder met deze informatie verkrijgbaar.

U hoeft uw hond niet aan te lijnen in het uitrengebied. Het blijft echter altijd belangrijk dat u de hond onder controle heeft, ook als hij/zij niet is aangelijnd. Maak daarom vooraf een inschatting van het gedrag van uw hond. Kan uw hond overweg met andere honden en luistert hij goed naar u? Dan is het geen probleem om uw hond los te laten lopen. Is uw hond (nog) minder goed gesocialiseerd, dan is het beter om uw hond aan te lijnen.

Hondenbelasting

Heeft of krijgt u een hond? Dan bent u verplicht om hondenbelasting te betalen. De opbrengsten van de hondenbelasting gaan onder meer naar de aanleg, het onderhoud en het schoonhouden van het uitrengebied en het plaatsen en legen van voldoende prullenbakken.

De gemeente Strijen heeft het heffen en innen van hondenbelasting uitbesteed aan Samenwerkingsverband Vastgoedinformatie Heffing en Waardebepaling (SVHW). Kijk voor meer informatie op hun website: www.svhw.nl.

Opgevoede honden

Het is uw verantwoordelijkheid om uw hond op te voeden en te socialiseren, zodat er geen ongewenste situaties ontstaan. U kunt hulp krijgen bij de opvoeding van uw hond bij een hondenschool (kynologenclub). In de Hoeksche Waard zijn verschillende hondenscholen. U kunt ze vinden via internet.


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.








Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.