Provincie Zuid-Holland gaat zich aansluiten bij de Statiegeldalliantie

Redactie Hoeksch Nieuws
2 Min Read

De provincie Zuid-Holland gaat zich aansluiten bij de Statiegeldalliantie. De alliantie zet druk op de Rijksoverheid om het systeem voor statiegeld landelijk snel uit te breiden naar kleine pet-flesjes en blikjes. Dit moet leiden tot minder zwerfafval, minder dierenleed en meer duurzaamheid.

‘Veel mensen storen zich aan zwerfafval’, aldus initiatiefnemer Lies van Aelst van de SP. ‘Daarbij kost het bakken met geld om het steeds weer op te ruimen en veroorzaakt het veel dierenleed. Bijvoorbeeld wanneer koeien het inslikken en als het in de plastic-soep in zeeën en oceanen belandt’.

Duurzaamheid is een ander doel van de motie die ze vanmiddag indiende. ‘Statiegeld stimuleert hergebruik en een meer circulaire economie. Daarnaast leidt statiegeld volgens cijfers van CE Delt tot tachtig procent minder zwerfafval. Dat betekent fors minder afvalverbranding en CO2-uitstoot.’

Brede steun
Behalve de SP ondertekenden ook GroenLinks, CDA, SGP&ChristenUnie, de PvdD, D66, 50PLUS, de groep Verkoelen en de PvdA de SP-motie voor aansluiting bij de Statiegeldalliantie. De VVD ondertekende de motie niet, maar steunde het voorstel wel. De PVV stemde als enige tegen.

Kabinet
De Tweede Kamer sprak vorige week over zwerfafval en hergebruik. Het kabinet wil het initiatief vooralsnog bij het bedrijfsleven en gemeenten laten. Pas als zij de aangescherpte doelen niet halen, komt er per 2021 statiegeld op kleine flesjes. Dit gaat de Statiegeldalliantie niet ver en snel genoeg.

Zuid-Holland is de vierde provincie die aansluit bij de Statiegeldalliantie. De provincies Limburg, Noord-Brabant en Overijssel en bijna negentig gemeenten gingen Zuid-Holland al voor. In totaal doen al meer dan 550 Nederlandse en Vlaamse overheden en organisaties mee.


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.








Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.