Waardige Indiëherdenking in Oud-Beijerland

Redactie Hoeksch Nieuws
2 Min Read

Oud-Beijerland – “Op vrijdag 4 mei waren we het en vandaag, vrijdag 29 juni zijn we het weer: stil. Tijdens de Indiëherdenking staan we een moment stil bij het Indiëmonument. Stil vol herinnering, stil om te herdenken, stil uit diep respect! Het doet mij goed u, jong en oud, vanmiddag hier te ontmoeten. Met onze blik in respect gericht op dit veelzeggende Indiëmonument”, aldus burgemeester Jon Hermans-Vloedbeld.

Opnieuw vormde het Indiëmonument aan de Mariniersweg het decor voor de herdenkingsceremonie. Met het noemen van de namen van de acht omgekomen Oud-Beijerlanders werden de Nederlandse militairen die tussen 1945 en 1962 in de toenmalige overzeese rijksdelen Nederlands Oost-Indië en Nieuw-Guinea hun leven gaven herdacht. De stijlvolle muzikale begeleiding werd verzorgd door pipers en drummer van de St. Andrews Pipe Band (SAPD).

Na toespraken van onder meer burgemeester Jon Hermans-Vloedbeld, Luitenant-Kolonel b.d. van de Koninklijke Luchtmacht Dominic Hoogsteder, voordracht van gedichten door veteranen en leerlingen van de katholieke basisschool Willibrordus (die het monument geadopteerd heeft) en muzikale intermezzo’s door de SAPB volgden het leggen van bloemstukken.

De herdenkingsplechtigheid ging vervolgens naadloos over in de Veteranendag in het gemeentehuis. Met ruimschoots gelegenheid voor de leden van het lokale Veteranencomité, de veteranen en nabestaanden om op informele wijze met elkaar te spreken en herinneringen op te halen. De bijeenkomst werd traditioneel afgesloten met een Indisch buffet oftewel ‘blauwe hap’.


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.








Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.