Themaweek verkeersveiligheid van start!

122

HOEKSCHE WAARD – Iedereen veilig op weg en iedereen weer veilig thuis: dat willen we allemaal. Zaterdag 15 september start in Zuid-Holland een themaweek met de titel “Maak een Punt van Nul Verkeersslachtoffers. Doe mee!”

Het hele jaar verkeersactiviteiten in de Hoeksche Waard
De Regionale Projectgroep Verkeersveiligheid Hoeksche Waard zet zich samen met de gemeenten in de Hoeksche Waard, politie, VVN en de provincie het hele jaar door in voor verkeersveiligheid. Verreweg de meeste inzet richt zich op de veiligheid van basisschoolkinderen en jongeren in het voortgezet onderwijs. Verkeer komt op veel basisscholen in de Hoeksche Waard elke week terug in het schoolrooster van groep 1 tot en met groep 8 . Met het lesprogramma School op SEEF worden de kinderen in een veilige omgeving op een eigentijdse manier begeleid in hun ontwikkeling tot duurzaam veilige weggebruikers. Maar bijvoorbeeld ook een training voor scootmobiel gebruikers staat regelmatig op de agenda.

Het programma van de themaweek in de Hoeksche Waard
De Hoeksche Waard heeft verkeersveiligheid hoog op de agenda staan. De Regionale Projectgroep Verkeersveiligheid Hoeksche vraagt in de themaweek extra aandacht voor verkeersveiligheid door verschillende activiteiten te organiseren.

Herrietocht
Maandag 18 september vragen de leerlingen van de basisscholen ’t Kraaiennest, De Wegwijzer en peuterspeelzaal ’t Hummeltje aandacht voor verkeersveiligheid met een herrietocht: zij gaan met muziekinstrumenten de straat op.

18 september activiteiten op peuterschool, basisschool en middelbare school

Kruispunt
Op dinsdag 18 september om half 9 is regionaal ambassadeur verkeersveiligheid wethouder Leon van Noort aanwezig op het Actief College in Oud-Beijerland waar een kruispuntdebat georganiseerd wordt voor de leerlingen. Het risico op een ongeval is voor jongeren van 12 tot 18 jaar ongeveer drie keer zo groot dan voor de ervaren verkeersdeelnemer. Jongeren zijn daarmee een belangrijke risicogroep in het verkeer. Kruispunt is een project waarbij leerlingen in het decor van een nagemaakt kruispunt  tussen de verkeerslichten debatteren over hun eigen gedrag in het verkeer.

FietsAlert
Ook op CSG Willem van Oranje, locatie Poortwijk wordt de 18e aandacht besteed aan verkeersveiligheid. Voorlichtingsmedewerkers van TeamAlert gaan met jongeren in gesprek over afleiding op de fiets. Want veilig fietsen heeft niet alleen met de toestand van hun fiets te maken, maar ook met hun eigen fietsgedrag. Zijn ze altijd gefocust op de weg? Of appen ze regelmatig met hun vrienden tijdens het fietsen?

Labeluitreiking School op SEEF
Dinsdagmiddag ontvangt basisschool De Takkenbosse in Numansdorp uit handen van wethouder Pieter van der Meer voor de vijfde keer het label School op SEEF. Alleen basisscholen die verkeersveiligheid en verkeerseducatie hoog in het vaandel hebben staan en structureel met verkeersveiligheid aan de slag gaan, komen in aanmerking voor het verkeersveiligheidslabel School op SEEF. Met een label laat een school duidelijk zien dat zij het belangrijk vindt dat hun leerlingen vaardig, verantwoordelijk en veilig aan het verkeer kunnen en mogen deelnemen.

Peuters leren spelenderwijs over verkeer
’s Middags om 14:15 uur overhandigt wethouder en regionaal ambassadeur verkeersveiligheid Leon van Noort een kist met speelgoed en voorleesboekjes over verkeer aan de Peuterhoeve in Mijnsheerenland. De peuters leren zo spelenderwijs over de regels in het verkeer. Ook de ouders worden betrokken: hun rol is belangrijk om het goede voorbeeld te geven.

20 september Schoolbrengdag en Elektrische Fiets Informatiedag
Op donderdag 20 september organiseert het Regionaal Ondersteuningsbureau Zuid-Holland de SchoolBrengdag. Alle basisscholen in Zuid-Holland zijn uitgenodigd hier aan mee te doen. Een dag waarop ouders en leerlingen worden opgeroepen lopend of op de fiets naar school te gaan. Door de auto te laten staan zijn de leerlingen goed bezig voor hun gezondheid, de verkeersveiligheid rondom school, het milieu, hun verkeersvaardigheid en het is nog eens leuk ook! Alle basisscholen in Zuid-Holland kunnen meedoen, in de Hoeksche Waard hebben al 10 scholen zich aangemeld.  Aan de dag zit ook een wedstrijd gekoppeld, de school die de mooiste presentatie maakt van de activiteiten op school maakt kans op een cheque van € 500,- voor verkeerseducatie.

Elektrische Fiets Informatiedag

Donderdag 20 september organiseert gemeente Oud-Beijerland samen met Veilig Verkeer Nederland een Elektrische Fiets Informatiedag. Steeds meer mensen maken gebruik van een elektrische fiets. Het kan lastig zijn om op een juiste manier aan het verkeer deel te nemen. Het fietsen met een elektrische fiets vraagt meer aandacht en behendigheid dan het fietsen met een fiets zonder trapondersteuning. Er zijn heel veel verschillende type fietsen op de markt. Tijdens de informatiedag is er een leverancier van e-bikes aanwezig. Zij stellen e-bikes beschikbaar om uit te proberen of om u advies te geven waarop u moet letten met de aanschaf van een e-bike. Deelnemers gaan onder begeleiding van medewerkers van Veilig Verkeer Nederland (VVN) op een parcours oefeningen doen, leren meer over het zwaartepunt van een e-bike, evenwicht houden en doen een remproef. De belangstelling voor deze dag was zo groot, dat aanmelden niet meer mogelijk is.

Regionale aftrap Bob in de sportkantine
De themaweek wordt op zaterdag 22 september afgesloten bij Voetbalvereniging Zinkwegse Boys. Om half 12 geeft wethouder Harry van Waveren als voorzitter van de Regionale Projectgroep Verkeersveiligheid het startschot van de regionale  campagne BOB in de sportkantine. Zinkwegse Boys doet net als veel andere sportverenigingen in de Hoeksche Waard al jaren mee met het programma BoB in de sportkantine, Ook dit jaar hebben zij zich weer aangemeld voor het campagnepakket en zo dragen zij hun steentje bij aan verkeersveiligheid in de HoekscheWaard. Zinkwegse Boys is niet bang voor minder bar omzet. BoB is niet tegen alcohol, veilig thuiskomen is de boodschap! De campagne spoort bezoekers van sportkantines aan om op een positieve manier alcoholvrij te rijden. Én met elkaar af te spreken wie als Bob zijn sportvrienden veilig naar huis brengt.

Met al deze activiteiten ondersteunen de initiatiefnemers uit de Hoeksche Waard de regionale campagne van het Regionaal Ondersteuningsbureau Verkeersveiligheid (ROV-ZH) om samen een punt van nul verkeersslachtoffers te maken. Het volledige programma voor de themaweek is te vinden op www.maakeenpuntvannul.nl


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.