Draagvlak voor natuur en recreatie: Ontwikkeling Leenheerenpolder goed voor economische impuls

Redactie Hoeksch Nieuws
3 Min Read

GOUDSWAARD – Tijdens de drukbezochte inloopavond vorige week donderdag in het zaaltje Rehoboth in Goudswaard over de plannen in en rond de Leenheerenpolder kwamen veel ideeën los. Naast zorgen over bereikbaarheid zagen velen ook kansen en mogelijkheden voor de natuur en de sociaal economische impuls voor het dorp Goudswaard.

Economische boost aan Goudswaard en omgeving

De Leenheerenpolder is ruim 130 hectare groot en wordt grotendeels getijdennatuur. Naast de gemeente Korendijk zijn Samenwerkingsorgaan Hoeksche Waard, het Wereld Natuur Fonds, Natuurmonumenten, Provincie Zuid-Holland, het Havenbedrijf Rotterdam en Gebroeders Blokland betrokken bij de ontwikkeling van het gebied. De projectgroep Leenheerenpolder voert regie over deze gebiedsontwikkeling. “Nu er besloten is dat een groot deel de bestemming natuur krijgt, moeten wij ook de kansen zien’’ vertelt Paul Boogaard, voorzitter van de stuurgroep Gebiedsagenda Hoeksche Waard-West / Spuimonding en wethouder van de gemeente Korendijk: “Er ligt nu een plan dat een economische boost geeft aan Goudswaard en omgeving. De maximaal 100 woningen (60 permanent en 40 recreatief) zorgen voor een extra impuls voor de leefbaarheid van het gebied.”

Nieuwe natuur Leenheerenpolder

Frans van Zijderveld, Natuurmonumenten, licht de plannen toe: “De nieuwe natuur zet Goudswaard op de kaart en het zorgt voor een mooie, groene schil rond de westpunt van de Hoeksche Waard. De Leenheerenpolder omarmt als het ware Goudswaard. Met ideeën voor wandelpaden, uitkijkpunten en de aansluiting met de Korendijkse Slikken kunnen bewoners en bezoekers straks genieten van ruimte en rust met zicht op het Spui, het Haringvliet en de natuur.”

Project waar dorp en omgeving achter staan

“De woningen passen qua omvang op deze plek en vormen langs de Veerdijk een logische verbinding tussen het dorp en de nieuwe natuur” vertelt Paul Boogaard. “Wel moeten deze woningen passen in het landschap. Daarbij is de verkeersafwikkeling nadrukkelijk benoemd en is dit een belangrijk onderdeel van de plannen. We staan echt aan de start waarbij de contouren duidelijk zijn in het vlekkenplan. Nu moet met onderzoeken en gesprekken met de betrokken partijen, onder andere met de omgeving via een in te stellen klankbordgroep, verdere detaillering plaatsvinden. Dat willen we zorgvuldig doen en in samenspraak. Volgens de voorlopige planning starten de eerste

werkzaamheden eind 2020, maar als dat door zorgvuldig werken langer moet duren, benutten we die extra tijd absoluut.”

Nieuwsbrief Gebiedsagenda Hoeksche Waard-West / Spuimonding

Geïnteresseerden kunnen op de hoogte blijven door zich aan te melden voor de nieuwsbrief Gebiedsagenda Hoeksche Waard-West / Spuimonding door een mail te sturen naar [email protected]. Meer informatie over de gebiedsagenda vindt u op www.sohw.org


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.








Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.