Natuur en landschap in de Hoeksche Waard onder druk

Redactie Hoeksch Nieuws
3 Min Read
Foto Pixabay

HOEKSCHE WAARD – In het AD staan regelmatig initiatieven en ideeën voor het benutten van natuur. Bijvoorbeeld op 28 november: architect Sander Ros wil verspreid in de Hoeksche Waard hotelkamers neerzetten her en der  in de natuur met drones die het ontbijt bezorgen. Een ‘droom’, fantaseert de architect.

Lokalen Hoeksche Waard en D66 vinden natuurgebieden een ideale plek om akkers met zonnepanelen aan te leggen. “Dure landbouwgrond” moet volgens beide partijen beschikbaar blijven voor landbouw, ‘we hebben natuurgebieden genoeg’ stelt Loes van Wetten van plaatselijke D66. Wat bij deze plannen telkens ontbreekt is -behalve overleg met de natuurbeheerders zelf en kennis over de betreffende ecosystemen- het besef dat we superzuinig moeten zijn op onze weinige natuur. Voor nu, voor onszelf, maar ook voor alle generaties na ons! In alle voorstellen ontbreekt de meerwaarde van de natuur: het benutten van de rust en ruimte. Het gaat nooit over hoe we die natuur robuuster en nog mooier kunnen maken. Veel ontwikkelingen kunnen, maar niet overal en niet zonder extra aandacht voor het open, groene landschap.

Want ons kleine, drukke land verandert al zo onvoorstelbaar snel: de open ruimte in Nederland neemt met 8 hectare per dag af. Steeds meer megastallen, distributiecentra, zonneparken, windmolens, snelwegen en woonwijken vragen ruimte. Ons landschap staat op het spel, als we niet opletten, verdwijnen de schoonheid en weidsheid van ons land samen met de ruimte voor de natuur.

De overgang naar duurzame energie is van het grootste belang, maar er zijn nog honderden vierkante kilometers ongebruikte en geschikte oppervlaktes op de lege daken van allerlei bouwwerken. Er is nog ruimte voor zo’n 145 miljoen zonnepanelen. Toch kijken steeds meer bestuurders met begerige  ogen naar natuurgebieden en buitengebieden om deze energieopgave te realiseren. Nog maar 13 procent van ons landoppervlak is beschermde natuur. Laat die 13 procent ook écht natuur blijven. Verander die niet in een energiefabriek.

Natuurmonumenten is niet tegen ontwikkeling, maar wel tegen het beslag op de natuur. Bovendien ontbreekt op dit moment ook elke regie, zodat regionaal geen enkele bewuste afweging wordt gemaakt over wat we waar wel en niet willen. Telkens doemen er nieuwe ideeën op en telkens worden alleen voor die ene plek afwegingen gemaakt zonder naar aangrenzende provincies of gemeenten te kijken. Beter zou het zijn om gezamenlijk een bewuste discussie te voeren en daarna te bepalen waar welke ontwikkeling past, vanuit de ondernemer, vanuit het algemeen belang en vanuit natuur en landschap.

Natuurmonumenten lanceerde op 29 november de Nationale Landschap Enquête. Hierin kunnen alle Nederlanders aangeven hoe ze het landschap ervaren, welke bedreigingen zij zien en waarvoor Natuurmonumenten en de samenleving zich  zouden moeten inzetten. Laat ook uw mening over uw landschap achter op www.nm.nl/landschap

Frans van Zijderveld, provinciaal Ambassadeur Natuurmonumenten

 


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.








Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.
error: Deze inhoud is beveiligd tegen kopiëren