Verhoging laag btw-tarief van 6% naar 9%: per 1 januari. Bekijk hier wat er straks duurder is..

Redactie Hoeksch Nieuws
2 Min Read

Dankzij Het kabinet Rutte 3 gaat het lage btw-tarief van 6% naar 9% per 1 januari 2019 . Wat zijn de gevolgen voor ondernemers en particulieren ?

Btw op groente en fruit

Eten en drinken zit in het lage btw-tarief en deze producten zullen met de verhoging van 6% naar 9% dus duurder worden. Consumentenorganisaties, artsen en ook wetenschappers promoten en benadrukken de laatste jaren het belang van gezond eten en menen dat deze overheidsmaatregel averechts werkt. Mensen die weinig te besteden hebben, zullen mogelijk vanaf 2019 dan minder fruit en groente kopen.

Wat wordt nog meer duurder door de btw-verhoging?

Los van de aandacht voor groente en fruit, heeft de btw-verhoging consequenties voor alle levensmiddelen: ook producten als chips, pasta en rijst worden duurder. 

Verder stijgen ook de prijzen van diverse diensten. Denk hierbij aan de kapper, een bezoek aan het zwembad, hotelovernachtingen, pretparken, de fietsenmaker of kledingreparaties. Ook  onder andere het opknappen van je huis zoals een schilder of aannemer zal duurder worden. Een overzicht van wat nu 6% btw is en straks 9% wordt kan je zien op de site van de belastingdienst

Desondanks heeft naar schatting 96 procent van de Nederlanders straks netto meer te besteden, met dank aan een reeks belastingverlagingen. Maar er zit ook een keerzijde aan: de hypotheekrente moet ook tegen een lager belastingtarief worden afgetrokken.


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.








Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.