‘We are the key’: samenwerking bewoners leidt tot energieneutraal Hoeksche Waard

229
Sanne van den Berg en Fleur van Belle presenteerden namens 'Cireco' een duurzaam en circulair toekomstbeeld. - Foto Stichting Mileu Dichterbij

Hoeksche Waard – Zelfverzekerd presenteerden de duurzaamheidsambassadeurs van CSG Willem van Oranje uit Oud-Beijerland op 8 mei hun plannen voor een leefbare toekomst. De opdrachtgevers, zeven in totaal, keken uit naar wat de vwo-5-leerlingen in de afgelopen drie maanden hadden bedacht. Huibert Steen, wethouder duurzaamheid, was bijzonder gecharmeerd van de slogan ‘We are the key’. “Want”, zeiden de leerlingen “De inwoners van de Hoeksche Waard moeten samenwerken om de gemeente energieneutraal te krijgen.”

Ze hadden hard gewerkt, de leerlingen van vwo-5. Vooral de laatste paar weken. Tijdens de lessen Algemene Natuurwetenschappen (ANW) was in teamverband gezocht naar manieren om afval te verminderen, het energieverbruik te verlagen, de verspilling van grondstoffen tegen te gaan en de landbouw te verduurzamen. De vwo’ers werden daarbij begeleid door gastdocent Lily Venema van de Stichting Milieu Dichterbij en drie ANW-docenten.
Geboeid luisterden ouders, opdrachtgevers, raadsleden, wethouders en docenten woensdagavond naar de jongeren, die hun presentaties gaven in de aula van het Poortwijkgebouw.

Paspoort

‘Geef een product WAARDE!’, was de duidelijke boodschap van het team ‘Cireco’, een acroniem van het begrip ‘circulaire economie’. De leerlingen zijn geïnspireerd door het gedachtegoed van Thomas Rau en Sabine Oberhuber, dat ze verder uitgewerkt willen zien. Door materialen herkenbaar te maken – een paspoort mee te geven – kunnen ze weer gemakkelijk als grondstof worden hergebruikt. Nadia Akhadir nam het rapport in ontvangst namens de opdrachtgever RAD HW B.V.. “Dat ziet er goed uit”, zei de managementassistent van de regionale afvalstoffendienst verheugd.

Milou de Haan, marketingmanager bij de aardappeltelersorganisatie Nedato, reageerde eveneens tevreden: “Jullie mogen met recht trots zijn.” Leerlingen ontwierpen voor zijn bedrijf een doseerapparaat. Consumenten kunnen hiermee de gewenste hoeveelheid aardappelen afnemen. Om beschadiging te voorkomen, rollen de aardappels via een spiraal in de tas, die onder het apparaat wordt gehouden. Een speciale code verschaft informatie over de aardappelsoort en andere weetjes. “Jammer dat wij als opdrachtgever geen cijfer mogen geven, anders kregen jullie van mij een 9.”, reageerde Jan Moerland, kwaliteitsmanager bij Nedato, per e-mail.

Johan Schrijvershof, algemeen manager bij Van Rennes elektro- en installatietechniek, was eveneens tevreden. Hij had de leerlingen uitgenodigd bij de Woonwijzerwinkel op Heijplaat en zag veel van de uitleg terug in de uitwerking van de opdracht.

Feestlocatie

In de overige vier presentaties passeerden nog meer ideeën de revue. Zo stelden leerlingen in opdracht van het landbouweducatiecentrum @Heerlyck een enquête op met 18 vragen, die door maar liefst 140 jongeren werd ingevuld. ‘Maak van de silo een feestlocatie’ was één van de verrassende uitkomsten. Het team ‘Greenergy’ pleitte voor een gezamenlijke actie van de inwoners van de Hoeksche Waard: “Wij mensen zijn de sleutel en moeten samenwerken om de gemeente energieneutraal te krijgen.” Kort gezegd: ‘We are the key’. Wethouder duurzaamheid Huibert Steen kon zich beslist vinden in deze slogan.

‘Van hoge kwaliteit’, luidde het unanieme oordeel van de aanwezigen over de avond.

Het gastlesproject ‘Scholen voor Duurzaamheid / Duurzaamheidsambassadeurs’ is uitgevoerd door de Stichting Milieu Dichterbij (SMD) en gefinancierd door de gemeente Hoeksche Waard, RAD HW B.V., Van Rennes elektro- en installatietechniek, aardappelcoöperatie Nedato, @Heerlyck, Stedin en CSG Willem van Oranje.
De Stichting Milieu Dichterbij (SMD) is een niet-gemeentelijk educatief centrum voor duurzame ontwikkeling in Schiedam.


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.