Verkiezingen: Standpunten abortus politieke partijen onder de loep

550
Foto Pixabay

In Europa en daarbuiten staat het hard bevochten recht van vrouwen op legale, veilige abortus onder druk. Donderdag 23 mei kiest Nederland haar nieuwe vertegenwoordigers voor het Europees Parlement. Om de kiezer te laten zien hoe de verschillende politieke partijen kijken naar dit recht, publiceert Stem op een Vrouw een overzicht van het standpunt over abortus van alle verkiesbare partijen voor het Europees Parlement.

De afgelopen tijd was er veel te doen rond abortus. Waar Ierland juist een flinke stap vooruit zette door abortus te legaliseren, is er een groeiende beweging van landen en plaatsen waar dit recht – mede door de opruk van conservatieve bewegingen met mannelijke leiders – wordt afgenomen. Zoals in Polen, waar abortus in 2016 illegaal werd, en recent in de Amerikaanse staat Alabama. In Europa wordt behalve in Polen onder andere in Monaco, het Vaticaan en Liechtenstein nog voor dit recht gevochten.

In Nederland hebben vrouwen sinds 1984, toen de Wet afbreking zwangerschap intrad, binnen gezette voorwaarden recht op abortus. Maar er vinden zorgelijke ontwikkelingen plaats. Zo is het steeds meer voorkomend dat personen onderweg naar een abortuskliniek door actievoerders worden lastiggevallen. Zo erg zelfs dat feministische groep De Bovengrondse op dit moment vrijwilligers werft om de bezoekers aan klinieken te kunnen begeleiden en beschermen. Daarnaast is de overtijdpil in Nederland, ondanks dat deze buiten het wetboek van strafrecht valt, niet beschikbaar bij huisarts en apotheek. Hier heeft Bureau Clara Wichmann onlangs over geprocedeerd, waarna de rechter besloot dat het inderdaad eigenlijk niet strafbaar is om de pil te verstrekken bij de huisarts en apotheek. Een meerderheidscoalitie van GroenLinks, D66, VVD en PvdA stelde in 2018 voor de pil voortaan beschikbaar te maken bij de huisarts. Dit liep echter spaak. Op dit moment ligt er een nieuw wetsvoorstel dat nog in behandeling genomen moet worden.

Ook in Nederland zijn politieke partijen actief die het recht op abortus volledig willen wegnemen: SGP, ChristenUnie en Jezus Leeft. Politicus Thierry Baudet schreef recent in een essay: “Today, even new life (in the womb) may be extinguished to avoid disturbing the individual’s freedom.” – Een duidelijke uitspraak tegen het zelfbeschikkingsrecht van vrouwen en alle mensen met een baarmoeder.

 

 


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.