Groots welkom in Oud-Beijerland voor de deelnemers van de Roparun

Redactie Hoeksch Nieuws
9 Min Read

OUD-BEIJERLAND – Op zaterdag 8 juni gaat in Parijs de 28steeditie van de Roparun van start. De finish is op maandag 2e Pinksterdag 10 juni Rotterdam.Maar eerst komt de hele karavaan nog door Oud-Beijerland.

De Roparun is een estafetteloop van 530 kilometer van Parijs naar Rotterdam waarbij mensen, in teamverband, een sportieve prestatie leveren om op die manier geld op te halen voor mensen met kanker. Ook wel een avontuur voor het leven genoemd. Dat blijkt overigens ook uit het motto wat al jaren is: “Leven toevoegen aan de dagen, waar geen dagen meer kunnen worden toegevoegd aan het leven“.

Dit jaar komt de Roparun voor de 11ekeer door Oud-Beijerland en het is in al die jaren uitgegroeid tot een groots en succesvol evenement. Alle activiteiten en feestelijkheden die het doorkomstcomité organiseren tijdens deze doorkomst worden zeer gewaardeerd door de bewoners en bezoekers van Oud-Beijerland.

De warme ontvangst in Oud-Beijerland wordt echter primair georganiseerd voor de 221 deelnemende teams die dit jaar vanuit Parijs de lange en zware tocht volbrengen naar Rotterdam.

De warming-up begint al op de Kwakscheweg. Het Doorkomstcomité heeft diverse borden laten maken met ludieke, bemoedigende en prikkelende teksten zoals “Oud-Beijerland geeft jullie vleugels” en “Jullie wacht een warme deken” en “Let op jullie naderen Oud-Beijerland, het betreden van dit terrein is op eigen risico”. 

Welkom in Oud-Beijerland bij Kantoor Schep.

Bij de rotonde Kikkershoek begint het feest pas echt goed.

De fantastische Welkomstboog is het begin van een lang lint aan festiviteiten in Oud-Beijerland. De teams worden muzikaal welkom geheten door dweilband de Spuigasten. De Schep Groep organiseert dit jaar weer diverse activiteiten veelal gericht op kinderen om zo zoveel mogelijk publiek te trekken en een spectaculair welkom te creëren bij de binnenkomst in Oud-Beijerland. De brandweer helpt hieraan mee door zoveel mogelijk materieel in te zetten en voor de jeugd allerlei ‘brandweerspellen’ te organiseren. Ook zet zij haar mooie auto’s langs de route. En wie weet hangt er vanaf de hoogwerker wel weer de bekende ‘bal’ die teams mogen aantikken.

De Schep groep heeft gezorgd voor diverse gratis attracties langs de weg, zoals een luchtkussen, een draaimolen, een zweefmolen, schminken en een ballonnenclown. Tegen een vergoeding kan er gebruik gemaakt worden van de Bungee Trampoline. Er is ook gedacht aan de inwendige wensen van de kinderen; er zijn suikerspinnen en poffertjes. Deze worden verkocht tegen een kleine vergoeding t.g.v. de Roparun. Verder zijn er ook allerlei lekkernijen te koop van Bakkerij Boender.

Vanaf 10:00 uur is er een continu muziekprogramma. Zanger / presentator Just Franky zal een aantal zang optredens verzorgen en verder de doorkomende teams welkom heten in Oud-Beijerland. Een DJ verzorgt de muzikale omlijsting.

Vervolgens gaan de teams op weg naar het centrum van Oud-Beijerland langs de route die door omwonenden is versierd met ballonnen en vlaggetjes die het Doorkomstcomité heeft uitgedeeld. Ongetwijfeld komen de teams hier en daar nog een dweilbandje tegen.

Oude Raadhuis centrum Oud-Beijerland.

Zodra de teams vanuit de Julianastraat de Oost Voorstraat indraaien, horen en zien ze de Djembégroep African Hope. Gedragen door dit getrommel trekken ze richting het centrum. Via een fleurige ballonslinger en een ware vlaggetjesregen ‘nemen’ ze de brug voor het Oude Raadhuis..

Het podium over de Vliet is omgetoverd tot gezellig terras, waar de bezoekers, hopelijk in een lekker zonnetje, kunnen genieten van de optredens de passerende teams kunnen aanmoedigen. De vaste presentator Ruud van der Heijden ‘praat’ de teams het centrum in en vertelt aan het publiek, wie het zijn en of ze iets bijzonders hebben meegemaakt. Het muziek programma bestaat uit gezellige muziek van diverse dweilbandjes.

In de West Voorstraat is het ook altijd gezellig druk omdat de bewoners er een waar feestje van maken. Het team van de Blije Beijerlanders zal ontvangen worden in de buurt van Diggels en bij Wijntje wordt team Runningteam 222 groots binnengehaald.

De Beren en de Heeren van Beijerland en verder

Op het Marktplein bij de terrassen van De Beren en de Heeren van Beijerland wordt het weer een groot feest onder het motto “Heel Beijerland zingt”. DJ Peter en Guus Bok zorgen er samen met het publiek voor dat de heldenteams richting Rotterdam worden geduwd.

Scheepmakershaven en Café De Dijk

Op de Oostdijk maken de teams voor de Xenos even een korte lus via de Scheepmakershaven. Soffree on fiftyfour en Van Speyck organiseren op de promanade een evenement met foodtrucks, DJ’s en een kinderplein. Ook hier worden weer Oud-Beijerlandse teams ontvangen door familie en vrienden.

Na de promenade vervolgen de teams hun weg via de Oostdijk richting Café De Dijk waar ook een feestje is. Het Team De Dijk zal hier zeker in het zonnetje worden gezet.

Daarna komt er weer een nieuw stukje op de route. De teams gaan niet de Jan van der Heijdenstraat maar vervolgen hun weg rechtdoor om ter hoogte van de rotonde 2000 linksaf te slaan naar het bedrijventerrein De Bosschen. Het is een niet opvallend weggetje naar beneden maar éénmaal daar aangekomen dan wacht daar een groots feest met muziek van de zanggroepen “Leff”, “Freeze Frame”, “Relight” en optredens van de Big Band. Maar er zijn vooral heel veel “Uitzwaaihandjes” Ligthart Schilders, Arie Kersten Aanhangwagens en Bloem- en Groenprojecten organiseren hier i.s.m. vele andere bedrijven een groots ‘uitzwaaifeest’ bij het verlaten van Oud-Beijerland.

Algemeen

Op diverse plaatsen langs de route wapperen de speciaal ontworpen vlaggen, spandoeken en worden er versieringen aangebracht met ballondecoraties en vlaggetjes. Alle bewoners langs de route worden opgeroepen om hun huis of tuin te versieren; als stimulans hebben ze een startpakketje ontvangen met een vlaggenlijn en ballonnen in de ‘huiskleuren’ van het Doorkomstcomité.

Een delegatie van het Doorkomstcomité reist in het weekend af naar het Franse Bertry om daar Oud-Beijerlandse en Hoeksche Waardse teams te verwelkomen. Maandag zal er een tegenbezoek worden gebracht aan Oud-Beijerland door het Doorkomstcomité van Bertry.

Vorig jaar hebben de teams er blijk van gegeven dat ze de ontvangst in Oud-Beijerland bijzonder waarderen. Het doorkomstcomité won de derde prijs voor de beste doorkomstplaats, een geldbedrag van . € 12.500,–. Dit bedrag is door het Doorkomstcomité geschonken aan de Stichting Droomdag. Een delegatie van deze stichting brengt een bezoek aan Oud-Beijerland tijdens de doorkomst van de Roparun. Het doel van Stichting Droomdag is het verzorgen van een onvergetelijke, onbezorgde (te) gekke dag voor gezinnen waarvan een ouder kankerpatiënt is. De dromen van het gezin staan hierbij centraal, waarbij rekening wordt gehouden met de fysieke mogelijkheden van de gezinsleden. Het jongste kind van het gezin moet onder de 16 jaar zijn. Inmiddels heeft de stichting al ruim 200 gezinnen een onvergetelijke Droomdag mee mogen laten maken. Dus als er nog gezinnen in de Hoeksche Waard zijn, dan is er nog geld gereserveerd dankzij de prijs die vorig jaar is gewonnen.

Het winnen van de prijs is echter niet het primaire doel van het doorkomstcomité, maar het is wel een extra stimulans om er ieder jaar voor de teams iets moois van te maken.


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.








Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.