Koninklijke onderscheiding voor de heer Biem Mol uit Klaaswaal

1084

Klaaswaal – Binnen een half uur uit handen van de burgemeester twee onderscheidingen ontvangen. Dat overkwam B.J. (Biem) Mol (62) van vrijwillige brandweer Klaaswaal vrijdagavond tijdens de korpsavond in de splinternieuwe brandweerkazerne. Na drieëndertig brandweerjaren neemt Mol binnenkort, al is het met pijn in zijn hart, afscheid van ‘zijn’ korps. Reden voor zijn brandweercollega’s om Biem extra in het zonnetje te (laten) zetten.

Allereerst ontvangt hij uit handen van burgemeester Govert Veldhuijzen een brandweeronderscheiding (lintje en oorkonde) namens de Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid voor 30 jaar brandweerdienst.

Maar daar blijft het niet bij. Tot zijn grote verrassing ziet Biem Mol zijn kinderen en kleinkinderen – tot dan verdekt opgesteld – de kazerne binnenkomen. Maar nog steeds beseft Biem niet wat hem verder te wachten staat. In zijn toespraak laat burgemeester Veldhuijzen de ruim 30-jarige brandweercarrière van Mol de revue passeren. Een indrukwekkende staat van dienst, aldus de burgemeester. Sinds 1 februari 1986 in dienst bij de vrijwillige brandweer in Klaaswaal. Hier vervulde hij de functie van bevelvoerder en daarnaast was hij oefenleider en chauffeur. Ook was hij ploegchef bij de post in Klaaswaal en tot voor kort waarnemend ploegchef van de post Strijen. Als postcommandant en ploegchef heeft hij de, uit de regionalisering voortgekomen veranderingen, op geheel eigen wijze doorgevoerd in Klaaswaal. En dat allemaal naast een vaste baan. Burgemeester Veldhuijzen spreekt zijn grote waardering uit voor de opvallende ‘aanpakkersmentaliteit’ van brandweervrijwilliger Mol. Ook in het verenigingsleven heeft hij zijn steentje bijgedragen. Zo was hij een van de medeoprichters van jeugdbrandweer Cromstrijen en was hij diverse jaren actief als jeugdleider. Daarnaast was hij enige tijd actief binnen de kerk als jeugdleider bij de 16+ jeugdvereniging. “Betrokkenheid, organisatietalent, verantwoordelijkheidsgevoel en inzet… u leverde het allemaal”, aldus de burgemeester.

“Het is mij dan ook een grote eer u te melden dat het Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander heeft behaagd u voor uw inzet en inspanningen bij de vrijwillige brandweer van Klaaswaal, Westmaas, Mijnheerenland en Strijen te benoemen tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Van harte gefeliciteerd. Het is u van harte gegund”.
Zichtbaar ontroerd hoort Biem Mol de woorden aan. Het wordt hem nu ook duidelijk waarom alle gezinsleden geheel buiten zijn medeweten om aanwezig zijn. En voor de tweede keer binnen een half uur speldt burgemeester Veldhuijzen hem de versierselen op, nu behorend bij de Koninklijke Onderscheiding. “Alles wat ik verwacht had, maar dit zeer zeker niet”, mompelt de kersverse decorandus verbouwereerd. Na een staatsieportret met alle gezinsleden en de burgemeester verdringen de brandweercollega’s zich om hun ploegchef te feliciteren. Zo is de nieuwe brandweerkazerne aan de Molendijk met de uitreiking van de Koninklijke Onderscheiding nog voor de officiële opening (eind juni) plechtig en feestelijk ingewijd.

Foto’s Gemeente HW


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.