2e Suze Groeneweg lezing in de Hoeksche Waard op vrijdag 28 juni

164
Foto: PR

HOEKSCHE WAARD – Met trots delen Olga Guttenberg-Magno Bataglia ( PvdA ) en Miranda den Tuinder ( D66 ) jullie mee dat op vrijdag 28 juni 2019, de tweede editie van de jaarlijksterugkerende Suze Groeneweg Lezing zal plaatsvinden.

Zoals u wellicht weet is 04 april 1875 in Strijensas, Suze Groeneweg geboren. Dochter van een moeder die een winkeltje had en een vader die landarbeider was. Geheel tegen de tijdgeest in stuurde moeder haar kinderen, waaronder Suze naar school. Suze werd onderwijzeres, werd lid van de bond van onderwijzers, werd lid van de SDAP. Suze werd, via het passief kiesrecht, met 569 mannelijke stemmen, in 1918 als eerste vrouw in de geschiedenis lid van de Tweede Kamer der Staten Generaal.

Dit jaar is het 100 jaar geleden dat ook vrouwen actief kiesrecht kregen, Suze Groeneweg (onze Suze) is één van de vrouwelijke boegbeelden die dit jaar op verschillende wijze worden geëerd. Daar zijn wij, politiek actieve vrouwen uit de Hoeksche Waard, natuurlijk enorm trots op.

Vorig jaar hebben wij ter afsluiting van de Suze Groeneweg Campagne, de Suze Groeneweg Lezing in het leven geroepen. Salima Belhaj, Tweede Kamerlid van D66, heeft de eerste lezing voor haar rekening genomen.

Wij zijn er trots op dat, op vrijdagavond 28 juni, Kirsten van den Hul, Tweede Kamerlid voor de PvdA, naar Museum Hoeksche Waard komt voor de tweede Suze Groeneweg Lezing.

Suze Groeneweg heeft zich op uitzonderlijke wijze ingezet voor de rechten van de vrouw, voor gelijkheid, voor haar medemens. Het organiseren van de jaarlijks terugkerende Suze Groeneweg Lezing is wat ons betreft een eerbetoon aan deze opvallende, onzichtbare, grootse kleine heldin.

Aanmelden kan tot 27 juni bij [email protected] of [email protected].Er is plaats voor maximaal 30 deelnemers. Deelname aan broodmaaltijd is gratis. Graag doorgeven of u hiervan gebruik wil maken.

Wij zien ernaar uit u te ontmoeten op 28 juni 2019!

Adres:

  • Boerderij Oost-Leeuwenstein
  • Dorpsstraat 13
  • 3274 BB Heinenoord

Programma:

  • 17:45 uur aankomst in de boerderij Oost Leeuwenstein  
  • 18.00 – 18.45 uur          rondleiding OL met extra aandacht aan Suze Groeneweg
  • 18.45 uur                      wandelen naar het Hof
  • 19.00 uur                      Start lezing Kirsten van den Hul, Tweede Kamerlid PvdA bijeenkomst in de studiezaal met als mogelijkheid een broodmaaltijd
  • 19.30 uur                      In gesprek met Kirsten en een panel van maatschappelijk actieve                                                         vrouwen.
  • 21.30 uur                      Einde avond
  •  

Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.