Creatieve ideeën voor schone wereld van leerlingen Hoeksch Lyceum

102
Foto: Stichting Milieu Dichterbij

OUD-BEIJERLAND – Voor de achtkoppige jury was het nog een klus om de beste presentaties over zwerfafval te kiezen. De juryleden liepen op 5 juli langs vijf kraampjes in de aula van het Hoeksch Lyceum in Oud-Beijerland. Ze waren uitgenodigd voor de afsluiting van het gastlesproject ‘Zwerfafval als uitglijder!’. Alle eerste en tweede klassen, achttien in totaal, hadden deelgenomen aan dit project van de Stichting Milieu Dichterbij. “We willen dat onze toekomst verbetert.”

De leerlingen van mavo, havo, atheneum en gymnasium hadden zes lessen gewerkt aan de vraag: ‘Hoe kan het gemeentebestuur de buitenruimte vrij van zwerfafval krijgen?’. Per klas werd één favoriet team gekozen voor de finale. Op 5 juli was het zover. Negen groepjes eersteklassers toonden in de aula hun posters en muurkranten en vertelden over hun oplossingen voor het zwerfafvalprobleem. Voor de acht juryleden, bestaande uit medewerkers van de Stichting Milieu Dichterbij, de gemeente Hoeksche Waard en de Regionale Afvalstoffendienst, was het nog een klus om de drie beste presentaties over zwerfafval te kiezen. Van de tweedeklassers werden de vier beste videoboodschappen, oftewel ‘vlogs’, vertoond op een groot beeldscherm. Hiervan moest de jury ook drie winnaars aanwijzen.

Betere toekomst

“We willen dat onze toekomst verbetert”, zei Floortje stellig. “De plastic soep: dat is niet normaal! Als we er nu niets aan doen, verbetert het ook niet.” Het team van de mavo-scholiere en haar klasgenoten Noa en Shayra heette niet voor niets ’Een betere toekomst’. Noa: “We willen dat de wereld weer mooi en schoon wordt.” Mensen kunnen beter minder vlees eten of vegetariër worden, zei ze, omdat vleesconsumptie bijdraagt aan het broeikasgaseffect.

Nieke, Helvi, Rins en Jeftha noemden hun team ‘Help de zee is oké’. Op twee smartphones stonden foto’s van de hoeveelheid plastic die de jongeren bij de Aldi zagen. Aan een supermarktmedewerker vroegen ze hoeveel plastic wordt weggegooid. “Vijf zakken per dag”, moest de medewerker tot zijn schrik bekennen.

De kraam van Sophie, Loïs, Lotte en Melanie sprong er duidelijk uit. Ze hadden een visnet opgehangen met pluchen dieren en plastic zakjes erin en een keur aan verpakkingsmateriaal uitgestald. “Na lijden komt verblijden en blijf je afval scheiden”, stond op een poster. Het viertal van het atheneum noemde zich ‘Burnies’. “Als de mensen zo doorgaan, verbrandt de aarde. De aarde is nu al te warm”, verklaarde Loïs de naam van haar team. “In 2050 hebben we in Nederland het klimaat van Frankrijk”, vulde Sophie aan. Op school blijkt ook nog wel het een en ander te verbeteren. Zo wil Sophie graag afval scheiden invoeren op het Hoeksch Lyceum, want dat gebeurt volgens haar nog niet.

Creativiteit

“Er zaten veel originele ideeën tussen en ik zag veel enthousiasme bij de leerlingen”, zei Nadia Akhadir na afloop van de presentaties. Akhadir werkt als managementassistent bij de Regionale Afvalstoffendienst Hoeksche Waard en wordt ieder jaar opnieuw verrast door de creativiteit van jongeren.

De jury kwam ten slotte tot een beoordeling. ‘Burnies’ was favoriet, gevolgd door ‘DOVZ’, oftewel ‘De Opruimers Van Zwerfafval’. Deze meiden hadden een afvalspel bedacht dat mensen stimuleert tot meer opruimen. De derde winnaar was ’Een betere toekomst’.

Van de vier vlogs won het hilarische filmpje van Suus, Milan, Frederique en Stijn uit 2-atheneum met stip. In de komische vlog met serieuze boodschap liet het viertal zien hoe het níet moet, om daarna het goede voorbeeld te tonen. De overige winnaars waren Noortje, Lotte en Dianne en een groepje van vier meiden. De 21 winnende leerlingen kregen als beloning een chocoladereep van Lily Venema, gastdocent van de Stichting Milieu Dichterbij.

Het gastlesproject ‘Zwerfafval als uitglijder!’ is uitgevoerd door de Stichting Milieu Dichterbij (SMD) in opdracht van de Regionale Afvalstoffendienst Hoeksche Waard (RAD HW B.V.).

De SMD is een niet-gemeentelijk educatief centrum voor duurzame ontwikkeling in Schiedam.


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.