Online kerkdienst De Open Hof in teken van 75 jaar vrijheid

Redactie Hoeksch Nieuws
4 Min Read
De lege zaal van de open hof die de komende tijd leeg zal blijven.

OUD-BEIJERLAND –  Vorig jaar was al besloten dat in De Open Hof te Oud-Beijerland de kerkdienst van zondag 3 mei in het teken zou staan van 75 jaar Vrijheid. Deze dienst gaat wel door, weliswaar niet live vanuit de kerk, maar is voor iedereen online te volgen. Nu op 4 mei geen herdenkingsbijeenkomsten zijn bij de monumenten en alle bevrijdingsfestiviteiten op 5 mei niet doorgaan, is besloten deze dienst nog meer speciaal te maken. Burgemeester Bram van Hemmen zal ook een bijdrage leveren aan deze dienst.

Daarnaast speelt een kwartet van De Bazuin en zal Rebecca van der Kolk het lied “De kransen van 4 mei” zingen. De tekst is van Huib Afman en de muziek van Wesley Pierik. De Oranjevereniging had dit lied uitgezocht voor de herdenking bij het monument VRIJ, maar gunt nu de primeur aan De Open Hof.

Daarnaast zullen ook twee gemeenteleden, via een thuis opgenomen filmpje, hun ervaring vertellen over de bevrijding. De dienst (en alle andere diensten op zondag) zijn te zien via https://kerkdienstgemist.nl/stations/309#.WpE8G4HvI0M

Coronaproef

De Open Hof heeft al enkele jaren de faciliteiten om kerkdiensten met beeld en geluid online uit te zenden. Onder normale omstandigheden volgen wekelijks ca 50 personen de dienst op die manier via het internet. Dit zijn over het algemeen kerkleden of andere belangstellenden die niet meer de mogelijkheid hebben om naar de kerk te komen.

Na het uitbreken van het Coronavirus zijn er vanaf 15 maart geen kerkdiensten meer gehouden in De Open Hof. Direct is een plan bedacht om toch via online kerkdiensten de verbinding en betrokkenheid van de kerk vast te houden. Dit blijkt een groot succes te zijn want er zijn veel mensen die de dienst live of later bekijken. “Als alle mensen die de diensten nu online volgen in de kerk zouden zitten, dan zouden we stoelen bij moeten zetten”.

Op diverse dagdelen in de week wordt de hele dienst in etappes op film opgenomen zodanig dat er slechts een paar mensen aanwezig zijn in de grote kerkzaal. De ene keer is dat een ouderling, de volgende keer een organist of een zangeres, enz. De opnames worden gemaakt door Ton de Koning en Bas Verschoor. Als alle opnames gemaakt zijn monteert Bas, de echtgenoot van ds. Lyonne Verschoor van De Open Hof, alles tot één geheel conform de orde van dienst, oftewel het script, die van tevoren is gemaakt. Regelmatig wordt er ook gebruikt gemaakt van filmpjes of eerdere opnames. Ook aan de kinderen van de kinderdienst wordt gedacht. Iedere week krijgen ze een mailtje met een opdracht en materiaal zodat ook zij betrokken zijn bij de dienst. “Het is erg arbeidsintensief, maar het wordt enorm gewaardeerd door de gemeenteleden,” aldus ds. Lyonne Verschoor. “Normaal sta ik op zondag na afloop van dienst handen te schudden bij de uitgang. Nu sta ik min of meer ‘online handen te schudden’ want na afloop van de dienst ontploft mijn telefoon bijna van alle appjes, mailtjes enz. om te bedanken voor de fijne dienst en ons weer een goede week toe te wensen”.


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.








Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.