VeiligheidsAlliantie regio Rotterdam: Totaal aantal misdrijven in Hoeksche Waard is het eerste half jaar van 2020 met 19 procent gestegen ten opzichte van de eerste helft van 2019

Redactie Hoeksch Nieuws
3 Min Read

HOEKSCHE WAARD Het totaal aantal misdrijven in Hoeksche Waard is met 19 procent gestegen ten opzichte van de eerste helft van 2019 dit blijkt uit het vandaag verschenen editie van het Gezamenlijk Veiligheidsbeeld  (GVB) van de VeiligheidsAlliantie regio Rotterdam (VAR). Gemiddeld genomen bleef het aantal misdrijven in de eenheid Rotterdam ongeveer gelijk.

  •  High Impact Crime (HIC): Het aantal woninginbraken is met de helft afgenomen ten opzichte van 2019 (-53%). Tegelijk is het aantal misdrijven bedreiging verdubbeld (+116%), terwijl er tussen 2018 en 2019 nog sprake was van een afname. 
  • Vermogenscriminaliteit: In Hoeksche Waard is het aantal diefstallen uit of vanaf motorvoertuigen gestegen van 21 in de eerste helft van 2019 naar 57 in 2020. Ook diefstal van brom-, snor- en andere fietsen heeft een sterke toename (+74%). De ontwikkelingen in andere vormen van vermogenscriminaliteit zijn beperkt (verschillen kleiner dan 10). 
  • Overige thema’s:  De Drugshandel in de Hoeksche Waard is gedaald met 48 procent en zit hiermee weer op het niveau van 2018. Er is een sterke stijging in misdrijven cybercrime, van 4 naar 27 misdrijven, een ontwikkeling die in vrijwel de hele eenheid zichtbaar is. 

Deze en andere cijfers staan in de vandaag verschenen editie van het Gezamenlijk Veiligheidsbeeld  (GVB) van de VeiligheidsAlliantie regio Rotterdam (VAR). Bekijk hier alle cijfers van de regio.

Het GVB brengt in één rapportage de verschillende indicatoren voor de gemeentelijke en regionale veiligheid bijeen op basis van cijfermateriaal, in samenwerking met politie, het RIEC, het OM, de beide Zorg- en Veiligheidshuizen, de stichting Halt Burgernet. Onder regie van de VAR wordt het GVB twee keer per jaar samengesteld. 

Coronacris

 De coronacrisis die vanaf februari dit jaar in ons land zijn intrede deed, heeft hoogstwaarschijnlijk ook invloed gehad op de ontwikkeling van het geregistreerde aantal misdrijven en incidenten. Doordat veel thuis werd gewerkt, heeft dit mogelijk invloed gehad op het gedaalde aantal woninginbraken. De overlast door jeugd of buren is sterk gestegen, mogelijk doordat er rondom huis meer tijd werd doorgebracht en er meer overlast is ervaren en gemeld. Dit is overigens ook het landelijke beeld. 

Deze crisis heeft ook voor ondermijnende criminaliteit nieuwe mogelijkheden geboden. Het RIEC heeft in dit kader gemeenten en ondernemers praktische handelingsperspectieven aangereikt om ondermijning te herkennen. 


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.








Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.