Ondernemers in Hoeksche Waard maken zich grote zorgen

Redactie Hoeksch Nieuws
5 Min Read
Foto PR

Afgelopen november nam de gemeente Hoeksche Waard een enquête af onder 532 lokale ondernemers. Toen gaf ruim 43% van de ondernemers aan dat de corona crisis wel degelijk een flinke een impact op hun bedrijf heeft gehad. In november maakte 31% van de ondernemers (die voornamelijk uit zzp’ers bestonden) zich grote zorgen over de toekomst van hun bedrijf. In december zullen deze zorgen alleen maar zijn toegenomen. Met de nieuwe maatregelen worden bedrijven en zelfstandigen opnieuw hard getroffen. Om zoveel mogelijk bedrijven overeind te houden heeft de overheid een nieuw steunpakket beschikbaar gesteld. Maar welke regelingen zijn er en voor wie gelden deze?

Is je bedrijf ingeschreven voordat de corona maatregelen werden aangekondigd op 15 maart? Dan zal je bedrijf in aanmerken komen voor de meeste onderdelen van het steunpakket.

TOZO (Tijdelijke inkomensondersteuning zelfstandigen)

Ben je een bedrijf of zelfstandige dan kan je met deze regeling je salaris aangevuld krijgen tot het landelijk minimum. Voor alleenstaande ondernemers is dit een bedrag van €1.050 en voor ondernemers met een partner is deze €1.500.

Lening voor zelfstandigen

Heb je extra bedrijfskapitaal nodig of zijn er extra financiën nodig om te voorzien in je levensonderhoud? Dan kan er gedacht worden aan een zakelijke lening vanuit de overheid voor een rente van 2% en een looptermijn van 3 jaar.

Tegemoetkoming Vaste Lasten MKB (TVL)

Bedrijven met een omzetverlies van minimaal 30% kunnen hun vaste lasten tot wel 70% vergoed krijgen afhankelijk van het percentage van het omzetverlies . De bedragen hiervoor variëren tussen de €750 en €90.000.

Voorraadvergoeding

Nu non-food zaken ook hun deuren moeten sluiten komen zij te zitten met voorraad die zij speciaal hebben ingekocht voor de feestdagen. Zij kunnen deze voorraad nu moeilijk kwijt en kunnen hiervoor voorraad vergoeding aanvragen om de verliezen op te vangen.

NOW3-regeling

Bij een omzetverlies van minimaal 20% kan het salaris van het personeel deels worden opgevangen en vindt er een financiële ondersteuning plaats met een looptermijn van 3 maanden.

Starters kennen de grootste problemen

In gemeente Hoeksche Waard ervaren starters de grootste problemen met het in stand houden van hun bedrijf. Dit komt doordat zij niet in aanmerking komen voor de meeste onderdelen van het steunpakket. Bedrijven en zelfstandigen die na 15 maart 2020 zijn begonnen kunnen bijvoorbeeld geen compensatie krijgen voor hun vaste lasten. Daarnaast kunnen zij ook geen vergoeding krijgen voor hun personeel en kan het eigen salaris niet worden aangevuld tot het landelijk minimum. Zelfs het afsluiten van een ‘corona-lening’ tegen 2% rente geldt niet voor de groep startende ondernemers.

Dus wat is er wel mogelijk om als starter toch het hoofd boven water te houden? Bij hoge doorlopende kosten zullen er betalingsregelingen moeten worden getroffen. Heb je een huur pand of een operationele zakelijke leaseauto dan is in overleg met de betreffende partijen vaak wel een betalingsovereenkomst mogelijk. Verstandig is het om ook uitstel te vragen voor de inkomstenbelasting of de voorbelasting helemaal te laten vervallen. Dit kan net het verschil maken. Ondanks starters niet in aanmerking komen voor de meest voordelige leningen kunnen zij in sommige gevallen wel een lening vanuit de grotere banken sluiten voor 4% rente met een langere looptijd.

Verbetering in 2021

Een volledig economisch herstel is nog ver weg maar de aangekondigde vaccinaties bieden ondernemers hoop dat we langzaam naar een verbeterde situatie toewerken. Momenteel is er één vaccin goedgekeurd en zullen er meerdere volgen in de komende weken. Met de komst van een vaccin zal een nieuwe strenge lockdown waarschijnlijk niet meer nodig zijn waardoor ondernemers met een duidelijker toekomstbeeld hun zaken kunnen doen.


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.








Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.