Samen aan de slag voor bijen en vlinders 

365
Foto Coöperatie Collectief Hoeksche Waard

22 april is de Nationale zaaidag voor bijen en vlinders. De Bijenstichting roept burgers, agrariërs, gemeenten en andere grondbezitters op om bloemstroken aan te leggen voor een bloemenlint, dat voedsel biedt aan bijen, vlinders en andere insecten. De Coöperatie Collectief Hoeksche Waard (CCHW), het collectief van boeren in de Hoeksche Waard die zich inzetten voor agrarisch natuurbeheer, geeft hier op haar eigen manier invulling aan. De boeren zaaien omstreeks 22 april de bloemrijke akkerranden opnieuw in. Burgers die in hun tuin een mini-akkerrandje willen aanleggen, kunnen bij CCHW een zakje zaaizaad afhalen. 

Al 20 jaar akkerranden 

Boeren in de Hoeksche Waard zaaien al 20 jaar bloemrijke akkerranden in. Het zaadmengsel dat wordt ingezaaid bevat bloemen met veel stuifmeel en nectar. Stuifmeel en nectar zijn belangrijk als voedsel voor de bijen en vlinders, maar ook voor veel andere insecten zoals zweefvliegen en gaasvliegen. De larven van veel soorten zweefvliegen en gaasvliegen eten bladluizen. Dat komt de boeren goed uit. Het mengsel is zo samengesteld dat veel soorten insecten nectar uit de bloemen kunnen halen. 

De akkerranden voorzien niet alleen bijen, vlinders en andere insecten van voedsel, de zaden van de bloemen vormen een lekkernij voor veel vogels. Voor de vogels heeft CCHW ook nog wat graan in het zaadmengsel voor de akkerranden gedaan. De vogels pikken dus ook letterlijk een graantje mee. De bloemrijke akkerranden zijn dus erg belangrijk voor de natuur op agrarische percelen. 

Samen doen 

Er kan nog veel meer worden gedaan voor bijen en vlinders. Zo is het erg belangrijk om bij het inzaaien en het beheer van dijken, bermen en plantsoenen aandacht te besteden aan bloemen en planten met nectar en stuifmeel. 

Ook bij particuliere tuinen is een voor bijen vriendelijke inrichting belangrijk. Heeft u nog een hoekje over in uw tuin of wilt u een plekje vrij maken om deze zomer ook zelf te kunnen genieten van de bloemen, dan stelt CCHW graag een zakje akkerranden zaaizaad beschikbaar. Stuur daarvoor voor 15 mei een berichtje met uw naam en adres naar [email protected] of via WhatsApp naar 0623286842. Samen kunnen we meer doen voor bijen en vlinders. 


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.