Molens open op 9e Molendag Hoeksche Waard op zaterdag 16 oktober

307
Hoeksche Waard – Na een lange periode van gesloten deuren mogen de Hoeksche Waardse molens weer open voor het publiek. Reden voor de molenaars om de molens extra in de schijnwerpers te zetten, dit jaar op zaterdag 16 oktober, van 10:00 tot 16:30 uur.
 

Molen de Lelie in Puttershoek – Foto Jesse in het Veld

In het nationale landschap Hoeksche Waard staan nog 12 molens, die ook nog eens allemaal sterk van elkaar verschillen. Zo is de Oostmolen langs de N217 de enige nog resterende 17e-eeuwse ‘wipmolen’ van de eilanden en heeft Goudswaard de oudste nog bestaande ‘stenen grondzeiler’ van Nederland. Ook de onlangs gerestaureerde molen De Lelie in Puttershoek doet aan deze molendag mee. Of het nu om een watermolen of om een korenmolen gaat, molens blijven fascineren bij jong en oud. Jan Bruins (molenaar Oostmolen): “Elk jaar krijgen we met de Hoeksche Waardse Molendag weer een mooi aantal geïnteresseerde bezoekers, dat maakt zo’n speciale dag hartstikke leuk! Daarnaast is het natuurlijk uniek dat vrijwel alle molens tegelijk open zijn.”. Vrijwel alle molens, want die in Zuid-Beijerland kan dit jaar helaas niet deelnemen aan deze molendag. 

 
Alle deelnemende molens zijn aangemerkt als zgn. doorstroomlocatie. Vooraf aanmelden is daarom niet nodig, evenals het tonen van een coronatoegangsbewijs. De basisregels blijven uiteraard van toepassing. Daarnaast kunnen op enkele molens aanvullende regels van toepassing zijn. Deze zijn ter plaatse aangegeven. Geef elkaar de ruimte en blijf thuis bij klachten.
 
De volgende molens doen aan deze dag mee:
 
 • Molen van Goidschalxoord, Goidschalxoordsedijk 55 Heinenoord/Goidschalxoord
 • De Swaen, Spuidijk 29 – Nieuw-Beijerland
 • Korenmolen Windlust, Molendijk 63 – Goudswaard
 • Korenmolen Simonia, Molendijk 39 – Piershil
 • Korenmolen Windlust, Van Koetsveldlaan 2d – Westmaas
 • Korenmolen De Goede Hoop, Molenweg 17 – Mijnsheerenland
 • De Oostmolen, Provincialeweg 7 -Mijnsheerenland
 • Korenmolen De Lelie, Molendijk 2 – Puttershoek
 • De Poldersche Molen, Polderdijk 25 – Maasdam/Sint-Anthoniepolder
 • Korenmolen De Hoop, Gatsedijk 4a – Maasdam
 • – Korenmolen ‘t Vliegend Hert, Molendijk 35 – ’s-Gravendeel

 

 
Meer informatie over de Hoeksche Waardse Molendag is te vinden op www.facebook.com/molendaghw

Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.