IJpe Schuitemaker (70) werkt aan snelle glasvezelverbinding in Hoeksche Waard

Redactie Hoeksch Nieuws
3 Min Read

Het zandlopertje is een ronddraaiend cirkeltje geworden, maar de irritatie blijft hetzelfde: traag internet. De 70 jaren jonge IJpe Schuitemaker, inwoner van Nieuw-Beijerland, zet zich als buurtverbinder in voor een supersnelle glasvezelverbinding in de gemeente Hoeksche Waard. “We hebben die digitale snelweg nodig”.

Eigen ervaring

De organisatie E-Fiber heeft als doel om de gehele Hoeksche Waard van glasvezelinternet te voorzien en Schuitemaker fungeert namens dat initiatief als zogenaamde buurtverbinder. “We worden steeds afhankelijker van snel internet. De gewone kabel is vaak niet meer toereikend,” vertelt de man die in het dagelijks leven lampenkappen verkoopt en uit eigen ervaring spreekt. “Op de website staan alle modellen en materialen, de aanvragen komen via e-mail binnen en ik haal de hele dag foto’s en bestanden op.”

Corona en lerarentekort

De voorbereidingen voor de bijeenkomsten die hij voor een zorginstelling organiseert, worden allemaal op de computer gedaan. Ook zit Schuitemaker in een lokaal symfonieorkest, waarvan de muzikanten de juiste partituren via de mail binnenkrijgen. Werk en privé lopen door elkaar, zegt hij. Vanzelfsprekend wordt ook gerefereerd aan de coronacrisis, die mensen een zetje in een toekomstige richting gaf: die van het thuiswerken. De Nieuw-Beijerlander haalt nog een andere reden aan om elk huishouden in de omgeving van glasvezel te voorzien. “Niet alleen vanwege het virus, ook vanwege het lerarentekort. Bovendien is de reisafstand in de Hoeksche Waard vaak groot. De meeste dorpen hebben wel een basisschool, maar voor het voortgezet onderwijs moet je naar Oud-Beijerland. Met online onderwijs kun je die afstand verkleinen. Dan is een goede verbinding cruciaal.”

Moderne vorm van zendingswerk

Buurtverbinder Schuitemaker vindt het leuk om bewoners voor te lichten en te helpen, en wil dat laten zien ook. Hij ziet zijn taak als modern zendingswerk. “Glasvezel biedt zoveel voordelen, dat we er niet meer omheen kunnen. Daarvoor is het wel belangrijk dat je op een laagdrempelige en persoonlijke manier gewezen wordt op de voordelen. Het liefst zet ik een bordje met E-Fiber in mijn tuin of deel ik folders uit bij de supermarkt.”

Vastrechtvergoeding

Het is duidelijk: als het aan IJpe Schuitemaker ligt, zijn bevriezende familieleden op Skype, haperende tv-programma’s en het bekende draaiende cirkeltje binnenkort verleden tijd. In Strijen is intussen ook een begin gemaakt met de aanleg van glasvezel. Binnen twee jaar zal, als alles volgens plan verloopt, de Hoeksche Waard in zijn geheel voorzien zijn. Overigens is daar sprake van de vastrechtvergoeding: wie tijdens de aanleg in zijn buurt een abonnement afsluit, betaalt geen eenmalige kosten voor het gebruik van de aansluiting, hetgeen een bedrag van maar liefst €450,- scheelt. Dat is op zijn minst de moeite van het uitzoeken waard.


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.








Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.
error: Deze inhoud is beveiligd tegen kopiëren