Het meest schilderachtige kerkje van de Hoeksche Waard

0
6599
Zeker bij winters weer heeft het kerkje van Mookhoek recht op de titel: 'Meest schilderachtige kerk van de Hoeksche Waard'. (Foto: Arie Pieters.)
Hoeksche Waard – Niet de grootste, de oudste of de kerk met de meest rijke historie, maar vooral ’s winters als er weer eens een ‘wit tapijt’ over de Hoeksche Waard is neergedaald wel de meest schilderachtige kerk van de regio: Het kerkje van Mookhoek. Het kerkje dat niet had misstaan op één van die fraaie sfeerprenten van Anton Pieck.

 
In het centrum van buurtschap Mookhoek staat het schilderachtige kerkje. De geschiedenis van dit kerkgebouw begon in 1905 met de aankoop van een stuk grond voor de som van 650 gulden. Geld om er meteen een kerk te gaan bouwen was er echter nog niet. En dus werd er vervolgens door de inwoners van Mookhoek op alle mogelijke manieren geld ingezameld voor het nieuwe kerkgebouw. Zelfs de moeder van koningin Wilhelmina, Emma, gaf een gift. En zo kon men in de lente van 1905 alsnog aan de slag met de bouw van de kerk, die uiteindelijk 4350 gulden zou kosten. Op de eerste zondag van 1906 werd vervolgens de allereerste kerkdienst gehouden. In 1970 werd het interieur helemaal gerestaureerd en later werd het gebouw nog enkele keren uitgebreid met vergaderzalen. De eerste, bescheiden woningbouw rondom de kerk zou in de jaren na 1906 en in de jaren twintig van de vorige eeuw verrijzen. In die periode werd ook de lagere school gebouwd, die bijna pal naast het kerkje staat. Na de Watersnoodramp van “53 kwamen er ook een aantal Zweedse woningen te staan en in de jaren zestig volgde nieuwbouw ten westen van kerk. De kerk, lagere school en het achter de kerk gesitueerde ‘verenigingsgebouw’ vormen anno 2021 echter nog steeds het hart van Mookhoek. Interessant weetje is ook nog dat de familie Berkman via meerdere generaties maar liefst 80 jaar de koster leverde voor de kerk.

Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.